Hirdessen itt

Ukrán válság - Zelenszkijék: az egyszerűsített állampolgársági eljárással Oroszország elismerte, hogy megszállta a Donyec-medencét

Azzal a döntésével, hogy ezentúl egyszerűsített eljárásban adja meg az állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőknek, Oroszország elismerte a világ előtt, hogy agressziót hajtott végre, és megszállta a Donyec-medence egyes területeit - állapította meg Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök csapata szerdán a Facebookon megjelentetett közleményében.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a rendeletet arról, hogy egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a Donyec-medence szakadár területeinek lakói. 

Zelenszkijék megfogalmazása szerint ezzel Oroszország elismerte "felelősségét mint megszálló állam", továbbá ez a lépés "újabb megerősítése a nemzetközi közösség számára annak, hogy Oroszország valóban az agresszor állam szerepét tölti be az Ukrajna elleni háborúban". 

"Ez a rendelet nem hoz bennünket közelebb alapvető feladatunkhoz, a tűzszünet eléréséhez" - szögezték le. 

Biztosítottak ugyanakkor afelől, hogy Ukrajna továbbra is minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy "védje, segítse és biztosítsa a jogait azon állampolgárainak, akik kénytelenek a megszállt területeken maradni". 

Hangsúlyozták, hogy egyik prioritásuk a megszállt területekről áttelepültek problémáinak megoldása, továbbá a megszállt területeken élőkkel való kapcsolattartás lehetőségeinek kiterjesztése, valamint komplex intézkedések megtétele a háború befejezése és az Ukrajnához tartozó területek megszállásának megszüntetése érdekében. 

Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a Facebookon közzétett videoüzenetében törvénytelennek nevezte orosz útlevelek kiadását a Donyec-medence megszállt területein élőknek, kiemelve, hogy ez a lépés az ottani orosz katonai jelenlét igazolására és törvényesítésére tett kísérlet. 

"Ez Oroszország beavatkozása egy független állam belügyeibe, súlyos megsértése Ukrajna szuverenitásának, területi épségének és függetlenségének, a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeinek súlyos megsértése" - jelentette ki Porosenko. "Ezzel a Kreml tudatosan és cinikus módon megsérti a nemzetközi humanitárius jogot, amely tiltja a megszálló hatalmaknak a megszállt területen élők állampolgárságának megváltoztatását" - mutatott rá. 

Szavai szerint Oroszország "nyíltan és vakmerően megtorpedózza a Donyec-medencei békefolyamatot". 

Pavlo Klimkin külügyminiszter a Twitteren tett bejegyzésében arra kérte a megszállt területeken lakó ukrán állampolgárokat, hogy ne vegyék át az orosz útleveleket. 

Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője szerint a lépéssel Moszkva célja az agresszió tudatos eszkalációja és nyomásgyakorlás az ukrán vezetésre. Meggyőződése, hogy Putyin ily módon teremti meg a jogi feltételeit az orosz fegyveres erők Ukrajna elleni bevetésének. "Ez azzal függ össze, hogy az orosz jogszabályok megengedik a fegyveres erők bevetését orosz területen kívül, ha orosz állampolgárok védelméről van szó" - emlékeztetett Turcsinov.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések