A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajnának dolgozott Obama volt jogi főtanácsadója – vádat emelnek ellen

Vádat emelnek Barack Obama volt elnök egykori jogi tanácsadója, Greg Craig ellen, mert eltitkolta, hogy 2012-ben Ukrajnának dolgozott – jelentette internetes kiadásában a The Wall Street Journal csütörtökre virradóra. 
A várható vádemelésről Greg Craig ügyvédjei adtak hírt. Mivel Craig nem volt hajlandó vádalkut kötni, ezért a vádesküdtszék várhatóan csütörtökön emel vádat a jogász egykori ukrajnai munkájával kapcsolatban.

Az igazságügyi minisztérium nem kívánta kommentálni az ügyet, de a The Wall Street Journal értesülései szerint valószínűleg a hatóság félrevezetése miatt emelnek vádat, Craig ugyanis megkerülte a törvényt, és nem regisztráltatta magát külföldi államnak dolgozó ügynökként, majd ezt el is titkolta. A lap úgy tudja, hogy többrendbeli bűncselekmény miatt is vádat emelhetnek.

Craig ügyvédjei szerdán este közleményben reagáltak a várható vádemelésről szóló hírre. Mint írták, a New York-i kerületi ügyészség alaposan kivizsgálta az ügyet, de a végén úgy döntött, hogy nem emeltet vádat. “Arra számítunk, hogy a washingtoni ügyészi hivatal emel vádat a (igazságügyi minisztériumban lévő) nemzetbiztonsági részleg kérésére.

Craig úr semmilyen vádpontban nem bűnös, és a kormány makacs kitartása a Craig úr elleni ügyészségi eljárás mellett megfontolatlan visszaélés az ügyészi hatáskörrel” – fogalmaztak az ügyvédek.

Greg Craig 2012-ben az ukrán kormány felkérésére vállalt jogi tanácsadói feladatokat Kijevben, a korrupcióval vádolt – a lap által meg nem nevezett – volt ukrán kormányfő tanácsadója volt. Az az ügyvédi iroda, amelynek munkatársaként dolgozott, az idén januárban már elismerte az igazságügyi minisztériumnak, hogy korábban félrevezette a tárcát az ukrajnai munkával kapcsolatban, és tetemes büntetés fejében utólag regisztráltatta magát külföldi ügynökként. Az ügyvédi iroda Craiget okolta amiatt, hogy félrevezető információkat szolgáltatott a kormányzatnak.

Barack Obama volt munkatársát, aki 2018 tavaszán megvált az ügyvédi irodától, a Mueller-bizottság kétszer is meghallgatta az ügyben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések