A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szlovén belügyminiszter: indokolatlan az osztrák határellenőrzés meghosszabbítása

Ausztriának nincs oka meghosszabbítani a visszaállított határellenőrzést Magyarországgal és Szlovéniával közös határszakaszán - reagált Herbert Kickl osztrák belügyminiszternek az Európai Bizottsághoz intézett levelére hétfőn Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter.
Mint mondta: "Ez az intézkedés indokolatlan és aránytalan, valamint nincs rá ok." Hozzátette, hogy Szlovénia jól és hatékonyan védi a két ország közötti schengeni belső határt.

Ausztria és Németország 2015 szeptemberében a migrációs hullám fokozódása miatt döntött úgy, hogy az elvileg szabad mozgást biztosító schengeni övezeten belül visszaállítja a határőrizetet. Az újabb hosszabbításról szóló osztrák döntést Herbert Kickl belügyminiszter az illegálisan érkező migránsok magas számával indokolta.

Ljubljana ugyanakkor mindvégig ellenezte a határellenőrzés meghosszabbítását, azzal érvelve, hogy Bécs nagyon kevés illegális bevándorlót toloncol vissza Szlovéniába.

Ebben az évben a szlovén hatóságok mindössze 15 illegális határsértők fogadtak vissza Ausztriától - hangsúlyozta a miniszter.

A schengeni határok védelme abszolút prioritást élvez - mondta, majd hozzáfűzte, hogy az osztrák fél az újabb hosszabbításról nem értesítette a szlovén felet.

A tárcavezető mindazonáltal megjegyezte, hogy a migráció növekszik, ezért készek együttműködni a nyugat-balkáni, valamint más országokkal, beleértve Ausztriát is.

Jelenleg Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia tart fent a schengeni belső határokon ellenőrzést, amelyet még a 2015-ös migránsválság nyomán vezettek be. Franciaország a folyamatos terrorfenyegetettség miatt tartja fenn az intézkedést.

Az Európai Parlament múlt csütörtöki brüsszeli plenáris ülésén olyan állásfoglalást fogadott el, amely szerint az ideiglenes határellenőrzéseket először csak két hónapra lehetne bevezetni - szemben e jelenlegi hat hónappal -, meghosszabbításukat pedig a jelenlegi összesen két év helyett csak legfeljebb egy évre lenne szabad engedélyezni. Az uniós parlament és az Európai Unió Tanácsa tárgyalói az év elején elkezdték ugyan a szabályok felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat, azonban felfüggesztették a folyamatot, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nincs esély kompromisszumra.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések