A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rózsaolaj és az Ő gyógyító hatásai

Rózsaolaj használatával harmóniát, egyensúlyt teremthetünk magunkban és magunk körül. Ezt úgy kell érteni, hogy mind külsőleg, mind belsőleg erőteljes pozitív hatásokat gyakorol ránk, valamint szellemi, lelki síkon is finomabbra hangolja rezgéseinket. 
Ez nem valami misztikus „maszlag", a rózsaolaj igenis az egyik legjobb aromaterápiás növényi kivonat, melynek egészségre, szépségre, lelki egyensúlyra hatása van.

Már több ezer éve ismeret a rózsa és olajának, vízének gyógyító, szépítő hatása. Különböző népek mitológiájában, a művészetekben is megjelenik, a természetgyógyászat, gyógyszergyártás, szépségápolási termékek és parfümkészítés alapvető alapanyaga, és nem csupán illata okán. Összefoglaltuk, csoportosítottuk a jótékony tulajdonságokat, nézzük, mire jó a rózsaolaj!

RÓZSAOLAJ ÉS SZÉPSÉGÁPOLÁS

A rózsaolaj mélyhidratáló, nyugtató, sejtregeneráló, mikrokeringés serkentő, antiszeptikus, antiallergén és tápláló természetes kincs, ezért nincs olyan bőrfelületünk, melyen ne eredményezne pozitív változást. Az egyik legjobb öregedésgátló növényi kivonat, mivel rugalmasan, vitalizáltan tartja a bőrt, ami így nehezebben ráncosodik és lassulnak a benne lezajló leépítő folyamatok.A rózsaolajjal kezel bőr tiszta, rugalmas, élettel teli lesz, eltűnnek az irritációk, mérséklődnek a már kialakult ráncok és hosszú ideig nem kell újak kialakulásától tartani. A rózsaolaj krémekbe vagy más olajokkal elegyítve használandó, míg a rózsavíztonikként önmagában esetleg hígítva vagy szintén krémekhez adva a legjobb.

A rózsavíz ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a szerelem szimbólumaként számon tartott virág olaja, ugyanakkor annak nem zsírban, hanem vízben oldódó jótékony komponenseit tartalmazza. Főleg arcápolásra ideális, a zsíros, pattanásos, kombinált bőrön csodákat tesz.

RÓZSAOLAJ AROMATERÁPIÁRA

Az esszenciális illóolajok, mint a 100%-os természetes rózsaolaj szinte varázsszerként hatnak, mikor párologtatjuk őket. Testre és lélekre egyaránt hatást gyakorolnak, ahogy a szellemi teljesítőképességre is.

A rózsaolaj főleg kedvünket alakítja, sikeres hangulatjavító, mivel serkenti a dopamin termelődését. Enyhíti a stressz okozta levertséget, depresszió ellen hatékony fegyver. Nagyon érdekes tulajdonsága, a negatív ingerek „ütőerejének" csökkentése, mely álatal segít könnyebben venni az élet rögös útjának bukkanóit. (No persze helyettünk semmit sem oldhat meg :P) Egy kőkemény, stresszes, feszültséggel teli nap után a rózsa némileg tehermentesíti elménket, így még az elalvásban is segíthet, vagy egészen más, de szintén roppant kellemes programra invitálhat természetes afrodiziákumként.

RÓZSAOLAJ FOGYASZTÁSA

A rózsaolaj belsőleg is olyan intenzív és változatos jótékony hatásokat gyakorol ránk, mint párologtatva vagy kenceficeként. Több, mint 230 vegyületével fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sejtregeneráló, sebgyógyító és általános egészségjavító, ezért - a teljesség igénye nélkül- a következő problémákra nyújt enyhülést:

Szájon, szájban jelentkező problémák: herpesz, fogínyvérzés, szájfekély
 Kötőhártya gyulladás
 Emésztési zavarok, anyagcsere problémák
 Migrén, fejfájás
 Húgyúti fertőzések
 Hormonális problémák
 Női bajok
 Görcsök
 Bőrbetegségek, irritáció, sebek
 Gyulladások

RÓZSAOLAJ GYEREKEKNEK

Az antiszeptikus, antiallergén, nyugtató hatásának köszönhetően gyerekek kezelésében is jeleskedik a tiszta, vízgőzlepárlással készült rózsaolaj és rózsavíz. A síró, nyugtalan kisbabák nyugtatására, altatásához egy csepp rózsaolajat keverjünk el 1-2 kávéskanál mandulaolajal, majd a keverékkel masszírozzuk át a baba karjait. Az aromaterápiás nyugtató hatás hamar érződik, a nyugodt, jobb kedvű baba kellemesen elalszik. Számos gyerek-, és babakozmetikum összetevőlistáján megtalálhatjuk a szóban forgó illóolajat, ám intenzív illata miatt ügyeljünk a mennyiségre.

Bababőr ápolására és a kicsik megnyugtatására akár fürdővízbe is cseppenthetünk rózsaolajat. Az adagoláshoz használjunk mini pipettát, mert 1-1 csepp olaj bőven elegendő.

Amennyiben a baba bőrét irritáció érte, a pelenka alatt kipirosodott, kidörzsölődött, szintén pipettával adagolva egy csepp rózsaolaj a papsikrémbe, babaolajba, erősíti a nyugtató, hidratáló, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatást.

RÓZSAOLAJ MELLÉKHATÁSAI

A rózsaolaj nem mérgező, semmilyen toxikus hatást nem gyakorol az emberi szervezetre, azonban létezik egy speciális eset, mikor használata szigorúan kerülendő. Rózsaolajat fogyasztani vagy nagy mennyiségben koncentráltan felhasználni aromaterápiás, kozmetikai célokra terhesség ideje alatt tilos! A rózsa korai és intenzív méhösszehúzódásokat eredményezhet, így fennál a koraszülés veszélye. Régebben abortálási céllal rózsamagot fogyasztottak, ezért figyelmeztetésünket nem árt komolyan venni.

A tiltás a nagy mennyiségű rózsaolaj használatára és az olaj fogyasztására vonatkozik. Az átlagos, nem aromaterápiás, rózsaolajtartalmú krémek, tusfürdők használata nem okoz ilyen jellegű problémákat, mivel nagyon alacsony koncentrációban tartalmazzák az értékes illóolajat, valamint hatásuk csupán a bőrben jelentkezik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések