Hirdessen itt

Pro Cultura Christiana-díjat kapott Szeghalmi Elemér

Pro Cultura Christiana-díjat kapott Szeghalmi Elemér irodalomtörténész. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elismerését a testület elnöke, Veres András püspök adta át szerdán Budapesten - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.
Azt írták: a díjjal a püspöki konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet Szeghalmi Elemér a "katolikus kultúra elmélyítésért és továbbadásáért végzett".

Szeghalmi Elemér 1929. május 7-én született Budapesten. A pesti bencés gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-történelem szakán szerzett diplomát és doktorátust.

Az idén 90. születésnapját ünneplő díjazott újságíró, kritikus, szerkesztő, esszéista, a Független Magyar Írók Szövetségének korábbi főtitkára és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének alapító és hosszú ideig elnökségi tagja is volt - olvasható a közleményben.

1949 és 1987 között az Új Ember külső, majd ezt követően belső munkatársa, 1988 és 1989 között irodalmi szerkesztője volt. Az ötvenes évektől több évtizeden át a Vigília című folyóirat munkatársaként dolgozott. 1990-től az Új Idő főszerkesztő-helyettese, 1991 óta a Független Magyar Írók Szövetségének főtitkára. 1994 és 1996 között a Nemzeti Kulturális Alap folyóirat kollégiumának elnöke volt - tették hozzá.

Munkája elismeréseként 1991-ben Rónay György-díjat, 1994-ben Köztársasági Érdemkeresztet, 1996-ban pedig József Attila-díjat kapott.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések