Hirdessen itt

Növekedett az engedély nélkül dolgozó külföldiek száma Csehországban

Növekedettt az elmúlt évben az engedély nélkül dolgozó külföldiek száma Csehországban.
Az illetékes cseh hatóságok tavaly 4583 olyan személyt találtak, akik engedély nélkül dolgoztak Csehországban, 80 százalékuk az Európai Unión kívüli országok állampolgára volt - közölte Richard Kolibac, az állami munkaellenőrzési hivatal (SÚIP) szóvivője szerdán Prágában.

A hivatal a munkaadókra a törvénysértésért összesen több mint 151 millió korona (1,963 milliárd forint) büntetést rótt ki.

A feketén dolgozó munkások közül 3595-en az Európai Unión kívüli országokból származtak, 225-en uniós - főleg szlovák, román és bolgár- , míg 763-an cseh állampolgárok voltak.

Míg 2017-ben az engedély nélkül dolgozó unión kívüli külföldiek száma 1917 volt, tavaly ez a szám 3595-re emelkedett. Többségük ukrán (2873), vietnami (285) és moldovai (197) állampolgár volt. Emelkedett az engedély nélkül dolgozó szerb, üzbég, fehérorosz és orosz állampolgárok száma is.

A cseh hatóságok elemzése szerint az engedély nélkül dolgozó külföldiek számának növekedése a jelenlegi nagy munkaerőhiány következménye. A másik hasonlóan fontos ok, hogy a munkaadók ezzel törvénytelen előnyökhöz jutnak: a fakete munkás olcsóbb, mert a cégek nem fizetnek értük semmiféle kötelező társadalombiztosítást.

A SÚIP tavaly több mint nyolcezer ellenőrzést hajtott végre, s több mint ezer esetben állapított meg törvénysértést. A prágai sajtóban megjelent vélemények szerint az engedély nélkül Csehországban dolgozó külföldiek száma jóval magasabb, mint amire az ellenőrzések srán a hatóságok rájönnek, s több tízezerre tehető.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések