Hirdessen itt

Merkel, Tusk és Stoltenberg telefonon hívta fel Zelenszkijt

Telefonon hívta fel kedden Volodimir Zeleneszkijt, az ukrán elnökválasztás nyertesét Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, és mindhárman Ukrajna támogatását ígérték. 
Az UNIAN ukrán hírügynökség a német kormány sajtóirodája által kiadott közleményre hivatkozva azt írta, hogy Merkel németországi látogatásra hívta meg Zelenszkijt, és megegyeztek az egymás közti szoros kapcsolattartásban. 

A közlemény szerint a beszélgetés során a felek nagyra értékelték a két ország közötti szoros kapcsolatokat. A német kancellár hangsúlyozta, hogy továbbra is aktívan támogatja Ukrajnát a reformok terén, valamint szuverenitásának és területi egységének kérdésében. 

Donald Tusk a Twitteren ukrán nyelven írt bejegyzésben számolt be arról, hogy - mint fogalmazott - " jó telefonbeszélgetést folytatott Ukrajna megválasztott elnökével, aki még nem lépett hivatalba". "Biztosítottam afelől, hogy az EU változatlanul támogatja Ukrajnát. Várom együttműködésünket és találkozónkat az Ukrajna-EU- csúcsértekezleten júliusban" - írta Tusk. Közölte, hogy felhívta Petro Pororosenko hivatalban lévő elnököt is "az öt évnyi jó együttműködés után". "Versenyre épülő, szabad és tiszta elnökválasztás a békés hatalomátadással a legjobb bizonyítéka Ukrajna fejlődésének és demokratikusságának" - mutatott rá Tusk. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy az Ukrajna-EU csúcs a tervek szerint július 8-án lesz. A tavalyi Brüsszelben volt, így vélhetően az ideit Kijevben rendezik meg, de a helyszínt még nem jelentették be. 

Stoltenberg szintén a Twitteren számolt be arról, hogy telefonon beszélt Zelenszkijjel. Mint írta, arra kérte, hogy a közeljövőben látogasson el a NATO központjába. A főtitkár közölte, hogy a NATO továbbra is "erős politikai és gyakorlati" támogatást nyújt Ukrajnának.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések