A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Más erdélyi városok magyar fesztiváljait is meghívták idén a Kolozsvári Magyar Napokra

A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) mintául szolgált számos erdélyi város hasonló rendezvényének a megszervezéséhez, ezért a tizedik kolozsvári fesztiválon bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a KMN által ihletett rendezvényeknek is - jelentette be Gergely Balázs főszervező egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón. 
Az idei magyar napokat augusztus 18. és 25. között szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület.

Gergely Balázs elmondta: nem akarnak "öntömjénezést", de a tizedik KMN mégiscsak alkalom a visszatekintésre, ezért mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának az udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből.

Idén is 500-600 program várja azokat, akik ebben az időszakban a városba látogatnak, és lesznek olyan programok amelyekkel a 2019-re meghirdetett Ady Endre-, Benedek Elek- és II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez kívánnak csatlakozni. 

Szabó Lilla, a KMN programigazgatója közölte: idén is a Főtér lesz az esti találkozások helyszíne. Az itt felállítandó nagy színpad mellett a Bánffy-palota udvarán és a Farkas utcai színpadon is egymást követik a fellépő zenekarok. A Farkas utca fesztiválutcává, a várfal mellett haladó Fogoly utca pedig borutcává alakul át, a Farkas utcai református templom mögötti Romkert gyermekprogramok helyszíne lesz. 

A programigazgató hozzátette, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház idén is megtartja miniévadját, és része lesz a fesztiválnak a Szent István Napi Néptánctalálkozó, valamint a Kolozsvári Filmnapok programsorozata, de kiállításokkal, városnéző sétákkal, beszélgetésekkel, sportprogramokkal is várják az érdeklődőket. 

Sánta Levente, a KMN produkciós igazgatója elmondta: rájöttek arra, hogy tíz év után egyre nehezebb meglepni a közönséget, ezért egyrészt olyan előadókat hívtak meg a nagyszínpadra, akik emlékezetes előadást tartottak a magyar napok valamely korábbi rendezvényén, de emellett új előadóknak és az erdélyi zenekaroknak is lehetőséget biztosítanak a fellépésre.

A főtéri nagyszínpadon állhat a kolozsvári közönség elé Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, de itt mutatja be új közös albumát Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István "Szalonna" is. 

A Kincses Kolozsvár Egyesület képviselői arról is beszámoltak, hogy idén május 24. és 26. között szervezik meg a Várkert fesztivált, amely a Gyalui kastély kezdődő felújítása miatt Kolozsvárra, a Bánffy-palota udvarára költözik, és a Kolozsvári Magyar Napok "kistestvérévé, felvezető rendezvényévé" alakul.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések