Hirdessen itt

Korszakváltás a vállalatok finanszírozásában

A növekedési kötvényprogram (nkp) elindításával elkezdődhet egy egészséges verseny a bankhitelek és a kötvénypiaci forrásbevonás között, a vállalati-kötvénypiac likviditásának növelése a tőkepiaci finanszírozás előszobája lehet - emelte ki Nagy Márton, az MNB alelnöke a Növekedés.hu-nak adott szerdán megjelent interjúban.
A programban a magyar székhelyű, nem pénzügyi vállalatok forintban denomiált, legalább B+ minősítéssel rendelkező, 3-10 éves futamidejű kötvényeit vásárolhatják meg 300 milliárd forint keretösszegben. Egy kibocsátásnak el kell érnie az 1 milliárd forintot és az MNB-hez egy sorozatból legfeljebb 70 százalék kerülhet az elsődleges és a másodlagos piaci vásárlások során. A vállalatikötvény-kibocsátások volumene így megközelítheti majd a 430 milliárd forintot, egy vállalatcsoportnál a 30 milliárd forintot is elérheti.

Az MNB április végén teszi közzé a program részletes feltételeit tartalmazó terméktájékoztatót és a kibocsátási menetrendet, majd május elejére tervez egy szemináriumot az nkp részleteiről több mint 100 nagyvállalat számára - ismertette az alelnök.

A vállalatoknak az előkészítési szakaszban elsőként egy befektetési szolgáltatóval, valamint egy jogi tanácsadóval kell felvenniük a kapcsolatot, amelyek végig kísérik azokat a kibocsátás során. Június elejétől kezdődhet a tervezett kötvények hitelminősítése, amit az MNB megbízásából két német hitelminősítő cég fog elvégezni. Ez legfeljebb két hónapot vesz majd igénybe. A kibocsátott értékpapírok minősítését évente felülvizsgálják, egészen a lejáratig.

Az MNB az nkp keretében július 1-jét követően kezd el vállalati kötvényeket vásárolni, mind zárt, mind nyílt körben forgalomba hozott kötvényekből vásárolhat.

A zártkörű kibocsátás valamivel gyorsabb lebonyolítást tesz lehetővé, ugyanis kevesebb adminisztratív kötelezettséggel jár. Ugyanakkor mindkét esetben elvárás, hogy a kibocsátást követő fél éven belül a vállalati kötvényt bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére: vagy a klasszikus szabályozott (hitelpapír) piacra, vagy a kialakítás alatt álló, úgynevezett MTF (Multilateral Trading Facility) platformra - tette hozzá Nagy Márton.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések