A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült, hogy a nyugdíjasok egy része adót fizet, kiakadtak a németek

A 21 millió német nyugdíjasból 4,4 millióan fizetnek valamiért adót. 
Hatalmas felháborodást váltott ki Németországban a minap, hogy az országban 21 millió német nyugdíjasból 4,4 millióan fizetnek személyi jövedelemadót -írja aprivátbankár.hu. Ez részben azért van, mert Németországban a nyugdíj után adót kell fizetni, ha annak összege havi 264 ezer forintnak megfelelő euró felett van. Igaz ekkor is csak arra a részre kell adót fizetni, ami az összeghatár fölé esik.

Ez Magyarországon ugyan elég furcsán hangzik, hiszen nálunk a nyugdíj adómentes.

Németországban viszont körülbelül 600 ezer nyugdíjas esik bele ebbe a körbe.

De van rajtuk kívül körülbelül további 3,8 millió nyugdíjas, akik szintén fizetne adót, de nem a nyugdíj után, hanem azért, mert van más jövedelmük is.

Például van valamilyen tőkejövedelmük, állampapírjuk, esetleg tőzsdei kereskedelemből, vagy ingatlanok bérbeadásából származó jövedelmük. Ezek után pedig a egyébként is kellene adót fizetni, akárcsak Magyarországon.

Arról pedig, hogy a nyugdíjasokra ez milyen hatással van szintén kialakult egy nagyobb vita a német sajtóban. Vannak olyan lapok, amik szerint egyáltalán nem méltányos adót szedni a nyugdíjasokról, van, ahol pedig arról írnak, hogy a nyugdíjemelések miatt egyre többen adóznak.

Emellett párhuzamosan a privátbankár.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a "foglalkoztatottak egyre több, nyugdíj-előtakarékosságra fordított összeget írhattak le az adójukból kedvezmények formájában."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések