A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Illatos, puha fahéjas tekercsek kelt tésztából: már a nagyi is így készítette

A kelt tésztás, fahéjas tekercsek reggelire, uzsonnára vagy akár desszertnek is tökéletesek.
A vajas, édes kelt tésztából készülő fahéjas tekercs tésztája könnyű, levegős, és másnap is puha marad. Amellett, hogy nagyon finom, az illata már sütés közben belengi a lakást. Akkor is fogj hozzá bátran, ha nem vagy rutinos a kelt tészta készítésében, mert ezzel könnyű bánni. 

Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
2.5 dl tej
7 dkg vaj
1 csipet só

A TÖLTELÉKHEZ
12 dkg cukor
6 dkg vaj
2 evőkanál őrölt fahéj

A TETEJÉRE
1 db tojás

Elkészítés:
A tésztához a tej felét langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót és a maradék cukrot. Add hozzá az élesztőt, és kezdd összedolgozni. Közben adagold hozzá az olvasztott, de szoba-hőmérsékletűre hűtött vajat. Dagaszd meg a tésztát kézzel vagy géppel. Ha hólyagos, és elválik az edény falától, formázz belőle gombócot, és letakarva keleszd a duplájára 45-50 perc alatt. 

Közben készítsd el a tölteléket. A vajat olvaszd meg, majd keverd hozzá a fahéjat és a cukrot. 

A duplájára kelt tésztát borítsd lisztezett felületre, és laza mozdulatokkal gyúrd át. Oszd két egyforma részre, és mindegyiket nyújtsd ki három milliméteresre és téglalap alakúra. Szórd meg a fahéjas keverékkel, és tekerd fel jó szorosan. Vágd fel a rudakat tetszőleges vastagságúra, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg villával felvert tojással, majd süsd 180 fokon körülbelül 20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések