A kelt tésztás, fahéjas tekercsek reggelire, uzsonnára vagy akár desszertnek is tökéletesek.
A vajas, édes kelt tésztából készülő fahéjas tekercs tésztája könnyű, levegős, és másnap is puha marad. Amellett, hogy nagyon finom, az illata már sütés közben belengi a lakást. Akkor is fogj hozzá bátran, ha nem vagy rutinos a kelt tészta készítésében, mert ezzel könnyű bánni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
6 dkg cukor
2.5 dkg élesztő
2.5 dl tej
7 dkg vaj
1 csipet só
A TÖLTELÉKHEZ
12 dkg cukor
6 dkg vaj
2 evőkanál őrölt fahéj
A TETEJÉRE
1 db tojás
Elkészítés:
A tésztához a tej felét langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót és a maradék cukrot. Add hozzá az élesztőt, és kezdd összedolgozni. Közben adagold hozzá az olvasztott, de szoba-hőmérsékletűre hűtött vajat. Dagaszd meg a tésztát kézzel vagy géppel. Ha hólyagos, és elválik az edény falától, formázz belőle gombócot, és letakarva keleszd a duplájára 45-50 perc alatt.
Közben készítsd el a tölteléket. A vajat olvaszd meg, majd keverd hozzá a fahéjat és a cukrot.
A duplájára kelt tésztát borítsd lisztezett felületre, és laza mozdulatokkal gyúrd át. Oszd két egyforma részre, és mindegyiket nyújtsd ki három milliméteresre és téglalap alakúra. Szórd meg a fahéjas keverékkel, és tekerd fel jó szorosan. Vágd fel a rudakat tetszőleges vastagságúra, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Kend meg villával felvert tojással, majd süsd 180 fokon körülbelül 20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.
0 Megjegyzések