Hirdessen itt

Hét bérletet hirdetnek meg az új évadra a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar.
A Nemzeti Filharmonikusok rezidens művésze az évadban Rost Andrea operaénekes lesz - mondta el Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

A Müpa által az Évad együttesei címmel kitüntetett zenekar és kórus két önálló sorozattal, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlettel jelentkezik a Müpában. A Zeneakadémián a Ferencsik-bérlet, a Pesti Vigadóban a Lukács-bérlet várja a közönséget. Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti-bérletsorozata, valamint a Próbatermi vendégség kamarazenekari bérlet és a fiatalokat megszólító Zenemánia-sorozat a Müpában.

A vendégművészek között lesz Sebastian Weigle, Bertrand de Billy és Carlo Montanaro karmesterek, valamint első alkalommal dirigálja a zenekart Michael Sanderling. A Majszkij-trió Beethoven C-dúr hármasversenyét, Maxim Vengerov hegedűművész Bruch és Ravel műveit adja elő, Sharon Kam klarintéművész Weber II. klarinétversenyének szólistájaként lép színpadra. A fellépők között szerepel még mások mellett Arabella Steinbacher hegedűművész, Martin Grubinger ütőhangszeres és Juliana Koch oboaművész.

Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének szólistája lesz a szeptember 25-i évadnyitó hangversenyen, amelyen Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg vára előadásában lesz hallható. Az Amadinda Ütőegyüttes és a zenekar Karen Kamensek vezényletével ad koncertet februárban a Zeneakadémián, az énekkar pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja majd a közönséget két alkalommal, novemberben és decemberben.

Kocsis Zoltánra emlékeznek Ravel-Kocsis és Chopin műveivel, valamint Kovács Zoltán oratóriumának ősbemutatójával a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án, néhai főzeneigazgatójuk halálának évfordulóján.

Az Úton a zene programról Herboly Domonkos főigazgató elmondta, hogy kamaraformációikkal már 2015 óta járják az országot, eddig csaknem 23 ezer diákhoz eljuttatva a zenét. A program partnere az évadban a Symphonia Alapítvány lesz, amely mintegy 1500 halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket tanít 19 telephelyükön.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések