A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ezért olyan drága az inzulin a cukorbetegek számára

Fredrick Banting 1923-ban fedezte fel az inzulint, de nem védette le, mert úgy érezte, hogy nem etikus, ha egy orvos profitál egy olyan felfedezésből, amely életeket menthet.
Két társa – James Collip és Charles Best – a szabadalmi jogokat potom egy dollárért adta el a Torontó-i Egyetemnek. Ma már 30 millió amerikai szorul rá erre az orvosságra, az inzulin havi költsége pedig eléri a 450 dollárt.

Az inzulin költségek olyan magas szintre emelkedtek az Egyesült Államokban, hogy négy cukorbeteg közül egy az elvártnál kevesebbet ad be magának, vagy teljesen kihagy dózisokat, hogy így spóroljon. Az elmúlt tíz évben a diabéteszes betegek költségei megduplázódtak, ma már 450 dollárt kell fizetniük havonta az inzulinért.

A JAMA Internal Medicine kutatása szerint az 1990-es években 2,36 és 4,43 dollár között mozgott egy adag inzulin ára, de 2014-re mindez megtriplázódott. Az Egyesült Államokban drámai a helyzet, hiszen miközben a teljes inzulin piac csupán 15 százalékát teszik ki, ők generálják a bevétel közel felét.

A szakértők szerint gyártók folyamatosan emelik az árakat az Államokban, hiszen nincs semmilyen korlátozás ezzel kapcsolatban, tehát megtehetik.Ezzel szemben Angliában a gyógyszergyárak számára a londoni kormány szab árplafont, ha pedig ezzel egy vállalat nem ért egyet, akkor egy teljes piacot elveszít. Ezáltal a gyártók lépéshátrányba kerülnek, aminek következtében az árak is csökkennek.

Az Egyesült Államok viszont abban hisz, hogy minden cég maga döntheti el, mennyiért kínálja a gyógyszereket. Az egyik gyártó, az Eli Lilly szerint azért van szükség a folyamatos áremelésre, mert egyre jobb és hatásosabb inzulint gyártanak. Ők egyébként 2014 óta minden évben növelték az inzulin árát.

A Lancet 2017-es tanulmánya szerint a régebbi inzulinokat folyamatosan szorítják ki az újabbak, amelyek a gyártók szerint jobbak és hatásosabbak.

Ennek következtében a 2-es típusú amerikai cukorbetegek 90 százaléka számára alapjáraton is a lehető legdrágább inzulint írják fel. A Lancet tanulmányának szerzője viszont kiemeli, hogy semmilyen kézzel fogható bizonyíték nincs arra, hogy az új inzulin gyógyszerek hatásosabbak, és ha igen milyen mértékben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések