Hirdessen itt

EY: rekordot döntött tavaly az európai startup piac

Európában tavaly 4199 alkalommal vontak be tőkét startupokba, ami 15 százalékos emelkedést jelent az azt megelőző évhez képest, a befektetések értéke 11 százalékkal nőtt, és átlépte a 21 milliárd eurót - közölte az EY tanácsadó cég szerdán az MTI-vel az európai startup-piacot vizsgáló tanulmánya (EY Start-Up-Barometer) alapján.
A közleményben kiemelték, tavaly rekordot döntött az európai startup piac mind a befektetések számát, mind értékét tekintve, a tőkebefektetések számának arányát tekintve Magyarországon nőtt a leginkább az egy évvel korábbi állapothoz képest.

A magyar startupokba a tavaly elért 132 tőkebefektetés érkezett, ami mintegy duplája az előző évinek, ami páratlan eredmény a rangsorban - írják a közleményben.

A tőkebefektetések számát tekintve Magyarország ezzel az előkelő nyolcadik helyet foglalja el Európában, megelőzve Oroszországot és Dániát (123, 102 tranzakció), a régióból pedig egyedüliként Magyarország került fel a TOP10-es listára.

Nagy Ferenc, az EY Tranzakciós Tanácsadási Üzletágának szakértője a közleményben kiemelte, Magyarországon egyre fejlettebb a startup ökoszisztéma, és részben ennek is köszönhető, hogy a magyar startup közösség Európában is az egyik legaktívabbnak számít.

A felmérés szerint Nagy-Britanniában több mint 7 milliárd eurót fektettek induló helyi cégekbe, ezzel továbbra is vezető pozíciót foglal el az európai startup ökoszisztémában. A második helyezett Németország, ahol mintegy 5 milliárd eurót invesztáltak, harmadik a rangsorban Franciaország, a francia induló vállalkozásoknak megközelítőleg 3 és fél milliárd euró jutott 2018-ban.

Az EY Start-Up-Barometer 2014-ben indult, a felmérést 2015 óta hathavonta teszik közzé. Az elemzés forrásai induló vállalkozások, befektetők közleményei, illetve a VentureSource globális cégadatbázisa.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések