LMP: a bankok helyett a génbankokat kell támogatni

A génbankok támogatását szorgalmazza az LMP.
Az elmúlt kilenc év alatt töredékére csökkent a génbankok kormányzati támogatása, a Fidesz számára a profitérdek az első - mondta az ellenzéki párt EP-listavezetője a gödöllői kitelepülésüknél tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Vágó Gábor hivatkozott arra, hogy az aszály miatt közel másfélszerese emelkedtek a zöldség- és gyümölcsárak az elmúlt évben, és az agrárminiszter álláspontja szerint a magyar génbankállomány kiváló állapotban van ahhoz, hogy a problémát kezelni lehessen.

Az LMP véleménye szerint ez tudatos ferdítés - mondta, hozzátéve: jól mutatja a kormányzati hozzáállást az is, hogy Európa legnagyobb csonthéjas génbankját, az érdi Elvira majort ipari parki beruházás veszélyezteti. 

Az LMP politikusa szerint amikor a világ legnagyobb agrovegyipari vállalata, a Monsanto képes volt elérni, hogy a kimutathatóan rákkeltő glifozát tartalmú termékét továbbra is lehessen az európai piacokon még 10 évig forgalmazni, akkor egyértelművé vált, hogy a magyar kormány a nagy agroipari konglomerátum mellett áll, és nem az emberek egészséges élelmiszer-ellátását szeretné biztosítani.

Vágó Gábor azt mondta, a Lehet Más a Politika és személyesen ő is azért fog dolgozni az Európai Parlamentben, hogy az egészséges élelmiszer ne luxus legyen.

A génbankokat kell támogatni és nem a bankokat, az emberek egészsége a legfontosabb, és nem a nagyvállalatok profitja; ez az LMP legfőbb megkülönböztetője a többi párttól az európai parlamenti választásokon - hangoztatta Vágó Gábor.

(MTI)

0 Megjegyzések

Hirdetés