Hirdessen itt

Csökkent az STMicro bevétele és nyeresége

A félvezető áramkörök iránti kereslet csökkenése miatt bevételének és nyereségének első negyedévi csökkenéséről számolt be az STMicroelectronics francia-olasz félvezető áramkör gyártó konszern.
Az STMicroelectronics (STMicro) félvezető áramkör gyártó vállalat a honlapján közzétett beszámoló alapján a márciussal zárt első negyedévben 2,06 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, 21,6 százalékkal kisebbre a 2018 negyedik negyedévi 2,648 milliárd dollárnál és 6,7 százalékkal kisebbre a tavalyi első negyedévi 2,226 milliárd dollárnál.

Elemzők 2,11 milliárd dollár bevételt vártak az első negyedévre.

A konszern működési eredménye az első negyedévben 52,4 százalékkal 211 millió dollárra csökkent a tavaly negyedik negyedévi 443 millió dollárról és 21,6 százalékkal csökkent a tavaly első negyedévi 269 millió dollárhoz képest.

A bevételarányos nyereségesség romlott, 10,2 százalékra csökkent az idei első negyedévben az előző negyedévi 16,8 százalékról és az egy évvel korábbi 12,1 százalékról.

Az első negyedévben az STMicro 178 millió dollár nyereséget ért el, 57,4 százalékkal kisebbet az előző negyedévi 418 millió dollárnál és 25,4 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 239 millió dollárnál. Az egy részvényre jutó nyereség 0,20 dollárra csökkent az előző negyedévi 0,46 dollárról és az egy évvel korábbi 0,26 dollárról.

Az egyebek között az Apple és a Tesla alkatrész beszállítójaként is ismert félvezetőipari konszern első negyedéves bevételből a járműelektronikai áramkörök üzletág 903 millió dollárral, az analóg áramkörök üzletág 552 millió dollárral, a szenzor és digitális kontrollerek üzletág 617 millió dollárral vette ki a részét.

Negyedéves összevetésben mindhárom üzletág forgalma csökkent, sorrendben 6,6, 44,1 és 10,5 százalékkal. Az egy évvel korábbihoz képest viszont a járműelektronikai üzletág 10,5 százalékkal növelte forgalmát, az analóg áramköröké viszont 15,7 százalékkal, a szenzoroké pedig 17,7 százalékkal csökkent.

A második negyedévre az STMicro bevételének 2,4 százalékos növekedését vetíti előre. Bruttó bevételarányos jövedelmezősége pedig 38,5 százalék lesz az első negyedévi 39,4 százalék után. A negyedik negyedévben 40,0 százalék, a tavalyi első negyedévben 39,9 százalék volt az arány.

Jean-Marc Chery, az STMicro vezérigazgatója az első negyedéves eredménybeszámoló alkalmából rendezett befektetői konferenciahíváson a második negyedévi bizakodó előrejelzést részben a járműipar növekvő elektronikai alkatrészkeresletére, részben kínai növekedésösztönző költségvetési programokra vezette vissza, amelyek az idei év második felében fogják csak igazán éreztetni hatásukat.

Az STMicro 9,45 és 9,85 milliárd dollár között várja idei éves értékesítési bevételét, ami nagyjából megfelel majd a tavalyinak.

Bizakodó előrejelzése tükrében az STMicro részvénye két és fél százalékkal erősödött a szerdai európai kereskedésben.


(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések