A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csalán, a csípős csodanövény

Kora tavasszal a legelső vadon termő, zsenge zöldek/gyógynövények egyike a nagy csalán, melyet boltban nem kapni ugyan, ám tavaszköszöntő túránk során érdemes gyűjteni belőle: teát, turmixot, vagy akár feltétet is készíthetünk belőle.
A csalánról köztudott, hogy csíp, ezért érdemes gumikesztyűben szedni, hogy elkerüljük az egyébként reuma-ellenes, jótékony csípéseket. Bátrabbak megpróbálhatják kesztyű nélkül is. Ilyenkor nyúljunk óvatosan a csalán töve felé, és ujjainkat a száron felfelé csúsztatva fejtsük ki a szakítóerőt. Ebben az esetben a csalánszőrök nem tudnak megcsípni. A leveleket ugyanezzel a módszerrel távolíthatjuk el a szárról, vagy egy olló segítségével.

Élettani hatásai

A csalán rendkívül gazdag jótékony hatóanyagokban, így megtalálható benne A-, B-, C-, K-, U-, P- vitaminok, vas, szelén, kalcium, klorofill, a csípősséget okozó hangyasav, továbbá különböző flavonoidok és egyéb fitokemikáliák, melyek az alábbi szervrendszerekre vannak jótékony hatással.

Szív és keringési rendszer: vértisztító hatású; oldja az érfalakra rakódott zsírréteget, így a krónikus magas vérnyomást is csökkenti. Gátolja az erekben a vérrögök képződését, tisztítja a szív koszorúereit, és a hajszálereket, erősíti az érfalak izomzatát. Elősegíti a vérképződést, vastartalma miatt vérszegénység esetén is hatásos. Fájó, vénás végtagok esetén a csalánteával történő borogatás enyhülést eredményez.

Kiválasztó rendszer: átmossa az egész húgyúti rendszert, távozásra készteti a vese- és hólyaghomokot, a kisebb köveket. A csalán aköszvényegyik legbiztosabb ellenszere, mind belsőleg, mind külsőleg egyszerre alkalmazva.

Emésztőrendszer: elősegíti a máj természetes méregtelenítő funkcióit, hatására a májba friss vér áramlik. A növény képes a májban és a lépben felhalmozódott toxikus anyagokat kioldani és eltávolítani. Teája gyomor- és bélhurut ellen is hatásos. Gyulladáscsökkentő hatása miatt segítséget nyújthat a vastagbél gyulladásos betegségeinél, illetve székrekedés esetén.

Női- és férfi ivarszervek: nőknél javítja a kismedence vérellátását, a méh izomzatának anyagcseréjét, vérkeringését, sőt, kisebb ciszták feloldását is elvégzi. Férfiak esetében javítja a barlangos test vérellátását, ezáltal emeli a libidót és a merevedési képességet. Mindkét nem esetében a csalán emeli az ivarsejtek termékenyítő képességét, és nem utolsósorban növeli a nemi vágyat.

Ellenjavallat: akutmagas vérnyomásés várandósság esetén.

Receptek csalánból

Csalántea (levélből)
Maréknyi zsenge vagy két evőkanál szárított csalánlevelet leforrázunk (nem főzzük), lefedjük, 2 percig állni hagyjuk, leszűrjük és elkortyolgatjuk. 2-3 csészével fogyaszthatunk belőle naponta, de kúraszerűen akár 1-1, 5 liter tea fogyasztása javallott, több részletben fogyasztva. A teát nem csak belsőleg, hanem külsőleg is használhatjuk: borogatásra, ülőfürdőhöz.

Csalános zöld turmix

Hozzávalók: 
1 maréknyi zsenge csalánlevél 
1 evőkanál citromlé 
4 db édes, sárga alma (pl. golden)

Az almát felkockázzuk vagy lereszeljük, turmixgépbe tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy simára turmixolhassuk. Ezután dobjuk utána a csalánt, mellyel ismét simává turmixoljuk. Kevés citromlevet ízlés szerint tehetünk hozzá. A többi zöld turmixszal ellentétben kissé szürkés színe lesz, de nagyon ízletes és vitamindús kora tavaszi frissítő.

Csalánfasírt

Hozzávalók: 
20 dkg zsenge csalánlevél 
10 dkg vöröshagyma, apróra vágva 
pár gerezd zúzott fokhagyma
pirospaprika
őrölt köménymag
majoránna és szegfűbors só ízlés szerint 
2 evőkanál olaj 
20 dkg finom (apró szemű) zabpehely
1 evőkanál őrölt lenmag

A csalánt nagyon apróra vágjuk, vagy présgépen/húsdarálón ledaráljuk. A hagymákat kevés vízen megpároljuk. A fűszereket az olajban feloldjuk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. A zabpelyhet, a darált csalánt és a lenmagot is hozzáadjuk a keverékhez, és alaposan összedolgozzuk. Ha túl morzsalékos lenne, kevés vizet adhatunk még hozzá. Vizes kézzel kerek kis pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, 160°C-os sütőben fél óra alatt megsütjük. Az első húsz perc után fordítsuk meg a fasírtokat, hogy mindkét oldala megpiruljon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések