A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bugár Béla pártja is megszavazta a magyar himnusz betiltását célzó törvényt – videó

A Bugár Béla-féle Most-Híd vegyespárt magyar nemzetiségű képviselőinek szavaztaival fogadta el a pozsonyi parlament néhány napja azt a törvényt, amelyik betiltaná a magyar himnusz éneklését Szlovákiában. 
A romániai magyarellenes intézkedéseket idéző jogszabály komoly felháborodást okozott. A felvidéki magyar párt, az MKP petíciót indít a törvény ellen, és a Most-Híd magyar képviselőinek lemondását követeli. A Most-Híd utólag tévedésről beszél – hangzott el az M1 Híradójában.

Februárban még 12 ezer DAC-szurkoló énekelte közösen a magyar himnuszt a dunaszerdahelyi stadionban. A szlovákiai magyar futballklub drukkerei körében hagyomány, hogy minden mérkőzés elején együtt eléneklik a magyar himnuszt – játsszák a meccset hazai pályán vagy éppen idegenben.

Egy néhány napja elfogadott törvény értelmében május közepétől betiltanák más országok nemzeti himnuszának éneklését vagy lejátszását Szlovákiában – például az olyan nyilvános rendezvényeken, mint egy focimeccs, ünnepség vagy éppen egy szentmise. Az új szabály csak abban az esetben tesz kivételt, ha az eseményen jelen van az adott ország hivatalos delegációja. Aki megszegi, akár hétezer eurós, átszámítva több mint 2 millió forintos büntetésre számíthat – közölte a Híradó.

A tiltást a Szlovák Nemzeti Párt terjesztette elő, amelyet a pozsonyi parlament nagy többséggel fogadott el. A szlovák politikusok közül többen nem is titkolták, hogy a tiltást a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabták. A szlovák ultrákat ugyanis zavarja, hogy a szlovákiai magyar klub szurkolói a magyar himnuszt éneklik.

A klubtulajdonos a Parameter.sk nevű felvidéki hírportálnak úgy reagált: ez hibás döntés, ami nem vezet sehova. Világi Oszkár kiemelte: a szlovák parlament képviselőinek inkább arról kellne elgondolkodniuk, hogy a szlovák himnuszt miért nem énekli senki. Azt is mondta: ha életbe lép a trövény, inkább kifizetik a büntetést, vagy kitalál valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását.


A felháborodást tovább fokozta, hogy az új jogszabályt a Most-Híd nevű vegyes párt hat magyar képviselője is megszavazta. A Magyar Közösség Pártja szerint megdöbbentő, hogy azok a képviselők, akik többek között felvidéki magyar szavazatokkal jutottak be a szlovák parlamentbe, most megtagadják ezeknek az embereknek a nemzeti imáját.

Menyhárt József pártelnök arra szólította fel a hidas képviselőket: kérjenek bocsánatot a felvidéki magyaroktól és adják vissza madátumukat. A párt továbbá  azt kéri a szlovák köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a törvényt.

A Most-HÍd frakcióvezetője az M1-nek adott interjúban úgy fogalmazott: ez egy szerencsétlen folyamat volt, de elismeri felelősségét. A párt elnöke, Bugár Béla tévedésről beszélt. Azt mondta: azon dolgoznak, hogy a hibát kijavítsák.

A kollégáim már tárgyaltak a koalíciós partnerekkel, akkor lesz lehetőség arra, hogy 76 igen szavazattal elfogadjuk ezt a kifogását a köztársasági elnök úrnak, és megoldódott a probléma.

Az MKP petíciót indít a magyar nemzeti szimbólumok használatáért. A párt szerint a beadványnak azt az üzenetet kell közvetíteni, hogy kiállnak a nemzeti szimbólumok használata mellett: anyanyelv, zászló, himnusz. Minden olyan mellett, amely a magyarság, az identitás és a kultúra megőrzését szolgálja.

Az MKP most azt tervezi, ha életbe lép a törvény, május 15-ére közös magyar Himnusz éneklést szervez a pozsonyi parlament elé. Sajtóhírek szerint azonban a szlovák államfő nem fogja aláírni a külföldi himnuszokat tiltó törvényt. Az ügyben az M1 Híradója az Európai Bizottságot is felkereste, de egyelőre nem reagáltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések