Hirdessen itt

Az Európai Parlament jóváhagyta az Európai Védelmi Alap létrehozását

Jóváhagyta az Európai Védelmi Alap (EDF) létrehozását az innovatív, versenyképes hadiipari bázis kialakításának érdekében csütörtökön az Európai Parlament.
A strasbourgi plenáris ülésen 328:231 arányban megszavazott, de még az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács jóváhagyására váró egyezség sokak szerint fontos lépés az e téren jelenleg jórészben az Egyesült Államoktól függő EU stratégiai autonómiájának megteremtése felé.

Az EDF az egész ipari fejlesztési életciklus során nyújthat - az együttműködésen alapuló kutatási projektek esetében elsősorban vissza nem térítendő - támogatást a kutatásoktól a prototípus-fejlesztésig és a tanúsításig. Magasabb finanszírozási rátákkal fogja ösztönözni a védelmi beszállítói láncban a kis- és középvállalkozások határokon átnyúló együttműködésével zajló projekteket.

A projekteket az EU-s kül- és biztonságpolitika, illetve a képességfejlesztési tervek kontextusában elfogadott védelmi prioritásokkal összhangban határozzák majd meg, de regionális és nemzetközi, például NATO-célokat szintén figyelembe vehetnek.

Általánosságban csak a legalább három EU-tagállamban vagy társult országban székhellyel rendelkező és unión kívüli országok vagy azok jogalanyai által nem irányított szervezetek bevonásával megvalósuló projektek lesznek jogosultak támogatásra.

Kivételes esetekben EU-n kívüli cégek uniós székhellyel rendelkező leányvállalatai is jogosultak lehetnek támogatásokra bizonyos meghatározott feltételek mellett, amelyek azt biztosítják, hogy az EU és a tagállamok biztonsági és védelmi érdekei ne kerüljenek veszélybe. Az EU-n kívüli jogalanyok nem kaphatnak támogatást, de részt vehetnek együttműködésen alapuló projektekben.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében 13 milliárd eurót fordítanának az EDF finanszírozására a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban.

Sajtóhírek szerint egyebek között korszerű drónok, radarok, repülőgépek, egyenruhák prototípusait fejlesztenék ki ennek segítségével.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések