A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az első negyedévben 7637 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapírok teljes állománya

Az első negyedévben a bruttó értékesítést tekintve 300 milliárd forinttal több lakossági állampapírt vásároltak a háztartások az előző év azonos időszakához képest, így az idén a január-márciusi időszakban a lakossági állampapírok teljes állománya elérte a 7637 milliárd forintot - közölte az Államadóság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) csütörtökön az MTI-vel.
A közlemény szerint a legnagyobb mértékben több mint 50 százalékkal a Babakötvény állománya nőtt 2018. első három hónapjához képest, ennek köszönhetően idén az első negyedév végére az állománya 62,2 milliárd forintra emelkedett. Mindez bizonyítja, hogy a családok körében egyre népszerűbb a Start-értékpapírszámla - Babakötvény megtakarítási konstrukció, ugyanis a befektetésekre garantált 5,8 százalékos kamat érhető el vele, ami kiemelkedő a megtakarítási piacon. 

Arról is beszámoltak, hogy a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), amelynek állománya a vizsgált időszakban 2667,8 milliárd forintot tett ki, továbbra is a kedvencek közé tartozik. Az ÁKK szerint a PMÁP azért népszerű, mert a termék a három és ötéves futamidő választása esetén az infláció mértéke felett 1,4 és 1,7 százalékos kamatprémiumot fizet, éves szinten pedig 4,20 és 4,50 százalékos kamat érhető el általa. A fix kamatozást kedvelők a Kétéves Magyar Állampapírt (2MÁP) vásárolták szívesen 3,25 százalékos kamattal, a 2MÁP állománya az első negyedév végére 565,1 milliárd forintra emelkedett, a 2018. utolsó negyedévében elért 500,2 milliárd forint után. 

Közölték, a lakossági papírokon belül az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) rendelkezett a vizsgált időszakban a legnagyobb értékesített állománnyal, 2978,7 milliárd forinttal, ugyanakkor megjegyezték, hogy az 1MÁP állománya 2018. negyedik negyedévében még 3169,8 milliárd forintot tett ki. 

Az év első három hónapjában a rövid futamidős lejáratokat már kizárólag magánszemélyek újíthatták meg, egyéb szervezetek nem. Emellett a banki saját számlán levő lakossági állampapír visszavásárlásokat követő átrendeződési folyamat eredménye, hogy bár a magánszemélyek vásárlásai közel 320 milliárd forintot tettek ki március végére a forint lakossági állampapír állomány összességében csökkent.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések