Hirdessen itt

A skót miniszterelnök szerint 2021-ig újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A brit kormány illetékes minisztere visszautasította a felvetést.
Nicola Sturgeon, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője az edinburghi parlamentben tartott szerdai felszólalásában kijelentette: hamarosan előterjeszti az újabb függetlenségi referendum szabályrendszerét felvázoló törvényjavaslatot.

A skót kormányfő szerint még a jelenlegi skóciai parlament mandátumának lejárta előtt lehetővé kell tenni, hogy a skótok választhassanak az EU-tagság megszűnése (Brexit), illetve a független, európai nemzetként élő Skócia között.

A következő skóciai parlamenti választás 2021-ben esedékes.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel, és az azóta elvégzett közvélemény-kutatások sem mutatnak érdemi fordulatot a választói szándékokban. 

Szerdai felszólalásában a skót miniszterelnök mindazonáltal kijelentette: reményei szerint az újabb függetlenségi népszavazás jogi kereteit megteremtő törvény az idei év vége előtt megszületik. Egyenes utalást tett ugyanakkor arra, hogy a referendum kiírásához a brit kormány hozzájárulására is szükség lesz.

London már korábban jelezte, hogy nem kívánja hozzájárulását adni az újabb skóciai függetlenségi népszavazáshoz ugyanolyan módon, ahogy azt a 2014-es referendum előtt tette.

A 2014-es skóciai függetlenségi népszavazás szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt - többhavi kormányközi tárgyalássorozat után - Alex Salmond akkori skót kormányfő és David Cameron akkori brit miniszterelnök írta alá 2012 októberében a skóciai fővárosban.

Nicola Sturgeon azonban az edinburghi parlament képviselőinek tartott szerdai tájékoztatásában "tarthatatlannak" nevezte az újabb népszavazással szembeni elutasító londoni álláspontot. 

Kijelentette: ha sikerül tovább erősíteni Skócia függetlenségének támogatottságát, akkor "nincs az a brit kormány, amely útját állhatná a nép akaratának vagy a népakarat kinyilvánításának".

David Mundell, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere szerdai reagálásában úgy fogalmazott: a skót nép 2014-ben már határozottan kifejezte azt a szándékát, hogy hazája az Egyesült Királyság tagja maradjon, és ezt annak az ígéretnek az alapján tette, hogy az akkor megtartott népszavazás ezt a kérdést nemzedéknyi időre rendezi.

Mundell szerint Nicola Sturgeon nem tartja tiszteletben a 2014-es népszavazás eredményét, ehelyett megosztó módon továbbra is alkotmányos változást erőltet, jóllehet egyértelmű, hogy a skótok zöme nem akar újabb függetlenségi referendumot.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések