Hirdessen itt

A francia kormánypárt listavezetője diákkorában egy radikális jobboldali szervezetben politizált

Védekezésre kényszerült kedden Nathalie Loiseau, az uniós ügyekért felelős volt francia miniszter, a francia kormánypárt, a Köztársaság lendületben európai parlamenti (EP) listavezetője, miután kiderült, hogy egyetemistaként egy radikális jobboldali diákszervezet választási listáján szerepelt.
A Mediapart tényfeltáró portál hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a kormánypárti politikus a nagy presztízsű párizsi Sciences Po (Politikatudományi egyetem) hallgatójaként 1984-ben a Jobboldali Diákok Uniója (UED) elnevezésű diákszervezet listáján indult a hallgatói önkormányzati választásokon. A lista az egykori Nemzeti Fronthoz közelálló, akkor megszűnt GUD radikális jobboldali diákszervezet hamvain jött létre. 

Az ellenzék azonnali támadásaira reagálva a volt miniszter kedden sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy valamikor "ilyen emberekkel állt össze". 

Nathalie Loiseau elmondta: teljesen elfelejtette életének ezt az epizódját. Elismerte, hogy "igent mondott" 1984-ben, amikor "megkeresték, hogy szerepeljen egy listán, amely az akkor szinte nem létező pluralizmust szorgalmazta a Sciences Po-n és nőket keresett". 

"Azokkal a listán szereplőkkel, akiknek szélsőséges nézetei voltak, nem találkoztam, nem vettem észre a szélsőséges irányzatot, ha az volt, tévedés volt. Ha tudtam volna, hogy GUD-tagok is vannak a listán, természetesen nem fogadtam volna el, hogy azon én is szerepeljek" - mondta az internetre feltöltött felvételen Nathalie Loiseau. 

A France Info hírrádiónak adott interjúban pedig "ifjúkori tévedésnek" és "valódi balgaságnak" nevezte a volt miniszter, hogy 1984-ben az ominózus listán szerepelt. Hangsúlyozta, hogy "politikai küzdelmének lényege mindig is a szélsőjobboldal elleni küzdelem volt". 

A revelációra az ellenzék azonnal reagált alig egy hónappal az EP-választások előtt, amelyeket ha most tartanának, a felmérések szerint a kormánypárt nyerné meg, néhány százalékkal a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) előtt. A két párt egyébként kiemelkedik a mezőnyből, és a 2017-es elnökválasztást megelőző kampányhoz hasonlóan a választási küzdelem az államfő Emmanuel Macron és Marine Le Pen, illetve a pártjaik közötti csatának ígérkezik. 

"Mindez egy kis alázatot kívánna" - mondta a harmadik helyen álló jobbközép Köztársaságiak listavezetője, Francois-Xavier Bellamy, akit a kormánypárt az elmúlt időszakban gyakran támadott konzervativizmusa miatt. 

Mindenki változtathat véleményt, de egy olyan politikai formáció, amely aköré építette fel a kommunikációját, hogy az egyetlen bástyát jelenti a radikális jobboldallal szemben, ez azért kicsit vicces helyzet - vélte Ian Brossat, a kommunisták listavezetője. 

Stanislas Guerini, a kormánypárt vezetője a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy soha semmilyen kétség nem volt (Nathalie Loiseau) elköteleződését illetően a radikális jobboldal elleni harcban. 

Hírmagyarázók kiemelték, hogy a francia politikai életben nem ritka, hogy a fősodorba tartozó politikusok a szélről indultak, azaz a baloldaliak fiatalkorukban kommunista vagy trockista körökben politizáltak, ahogy az is gyakori, hogy jobboldali politikusok szélsőjobboldalinak tartott múlttal rendelkeznek. 

Nathalie Loiseau négy gyermek anyja, gyakorló katolikus, korábban a jobbközép Köztársaságiaknál az Európa-barát centristának tartott Alain Juppé köréhez tartozott, s annak külügyminisztersége idején 1993-ban lett a kabinet tagja, számos országban volt vezető diplomata, majd a külügyminisztérium kabinetvezetője, 2012-től 2017-ig az elitképzőnek számító ENA igazgatója volt, mielőtt Emmanuel Macron felkérte az uniós ügyekért felelős tárca vezetésére.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések