Hirdessen itt

Svájc sem kér az Iszlám Állam hazatérő dzsihadistáiból

Svájc nem fog aktív segítséget nyújtani azon felnőtt állampolgárai hazatéréséhez, akik csatlakoztak az Irakban és Szíriában harcoló dzsihadistákhoz – közölte pénteken a svájci kormány, hangsúlyozva, hogy a legfőbb prioritást a nemzetbiztonság jelenti.
A svájci kormány által kiadott közlemény kifejti, hogy a kormány nem gátolja meg a visszatérését annak a mintegy húsz svájci állampolgárnak, akik az iraki és szíriai konfliktuszónában tartózkodnak. A húsz személy között férfiak, nők és gyermekek egyaránt vannak.

Mindazonáltal a kormány semmilyen aktív intézkedést nem tesz az érintett felnőtt állampolgárok hazatelepítése érdekében. Ez alól a gyermekek kivételt jelenthetnek, ők segítséget kaphatnak a visszatéréshez.

A közlemény kiemeli, hogy a kormány számára Svájc biztonsága és lakosságának védelme jelenti a legfőbb prioritást, ugyanakkor hozzáteszi, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a dzsihadisták – a hatóságok tudta nélkül – visszalopakodjanak az országba.

Több nyugati ország számára jelent kihívást, hogy hogyan kezeljék a hazatérő dzsihadisták kérdését. Ausztriában szerdán arról volt szó, hogy a kormány nem nyújt segítséget azon állampolgárai hazatéréséhez, akik az Iszlám Állam vagy más fegyveres csoportok kötelékében harcoltak.

Európából több száz ember utazott ki Irakba és Szíriába, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozzanak.

A csoport szétesésével az egykori külföldi harcosok megpróbálhatnak visszatérni régi otthonaikba.

A svájci igazságügyi miniszter februárban arról beszélt, hogy inkább azt részesítené előnyben, ha a harcosok elleni eljárást a helyszínen folytatnák le, nem pedig egykori hazájukban állítanák bíróság elé őket. Ezt az álláspontot erősítette meg most a kormány is.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések