A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

LMP: az árak emelkedésében tapasztalja meg az aszály hatását a társadalom

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint az aszály hatását a magyar társadalom közvetlenül az árak jelentős növekedésében fogja megtapasztalni.
Schmuck Erzsébet vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján a klímaváltozást "korunk legnagyobb kihívásának" nevezve azt mondta: egy tartós aszály dominószerűen sok ágazatot lehetetleníthet el.

Az LMP évek óta szorgalmazza, hogy a kormány tegyen végre az éghajlatváltozás káros hatásaira felkészülés érdekében - mondta Schmuck Erzsébet. Hozzátette: az éghajlatváltozási stratégia vitájakor is felhívták a figyelmet a változó környezeti körülményekhez való alkalmazkodás sürgető feladatára, de "süket fülekre találtak" a kormánynál.

Az ellenzéki párt szerint a legfontosabb feladat a mezőgazdaság alkalmazkodási képességének növelése lenne. Ennek érdekében az agrártámogatásokat átirányítanák a jó környezeti és élelmiszerminőséget biztosító termesztéstechnológiák ösztönzésére. Emellett gyors lépéseket tennének a vízvisszatartásra épülő vízgazdálkodás érdekében is. A cél a stratégiai vízkészlet maximális védelme, a vízzel való takarékosság és a "vízlábnyom" csökkentése - mondta.

Schmuck Erzsébet kiemelte: az elmúlt másfél hónapban feleannyi csapadék esett Magyarországon, mint a sokévi átlag, ilyen vízhiányos állapotra az elmúlt húsz évben nem volt példa. Elmondta: a szakemberek szerint a szántóföldi növények közül az őszi búza és a repce van a legnagyobb veszélyben, emellett a zöldborsó, a mák, az olajretek, a spenót, a vöröshagyma, valamint a gyökérzöldségfélék vetését és kelését is veszélyezteti az aszály. Hozzátette: március közepéig 3400 szabadtéri tűzhöz riasztották már a tűzoltókat.

Újságírói kérdésre Schmuck Erzsébet arról is beszélt: az önkormányzati választásokra készülve az LMP területi szervezetei döntenek arról, hogy helyben mely szervezeteket tartják hitelesnek, és kikkel akarnak együttműködni. Hozzátette: prioritásként kezelik, hogy a Fidesz és a KDNP önkormányzati képviselőit, polgármestereit leváltsák.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések