Felgyorsult az amerikai szolgáltató szektor növekedése februárban

Az amerikai szolgálató szektor minden szegmensében felgyorsult a növekedés februárban, üteme 2018 júliusa óta a legmagasabb volt - közölte kedden az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport. 
Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI)  szezonálisan kiigazítva a végleges adatok szerint 56 pontra emelkedett februárban az előző havi 54,2 pontról. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi. 

Az újonnan belépett cégeknek köszönhetően nőtt a termelés, és ennek következtében sikerült kielégíteni a tavaly május óta növekvő külföldi keresletet.

Ugyanakkor februárban erősödött az inflációs nyomás elsősorban a növekvő nyersanyag és üzemanyagárak, továbbá az emelkedő kamatok miatt. 

A szolgáltató ágazatban működő vállalatok februárban is optimisták voltak, de kevésbé, mit januárban. Bár a kereslet nagy, a növekedés fenntarthatósága kétséges - véli több cég.

MTI

0 Megjegyzések

Hirdetés