Bakondi: a migráció kezelését jobb lenne a belügyminiszterek tanácsára bízni

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Bizottság nem volt sikeres a határbiztonság, határőrizet irányításában, ezért hasznos lenne ezt a feladatot a schengeni övezethez tartozó nemzetállamok képviseletében a szakterületet felügyelő belügyminiszterekre bízni.
Bakondi Györgyöt az M1 aktuális csatornán pénteken arról kérdezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök javasolta a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállítását.

A főtanácsadó közölte: szakpolitikusok, belügyminiszterek vennének részt ebben a testületben, olyanok, akik személyes felelősséget viselnek az adott országban a belső biztonságért, és ez a politikai felelősség, ha szakértelemmel és megfelelő hatáskörrel párosul, jól működő döntési mechanizmust hozhat. Megjegyezte: kedvező a magyar javaslat fogadtatása.

Beszélt arról is, hogy nőhet a migrációs mozgás a balkáni útvonalon a tavaszi idő miatt. Hozzátette: a balkáni útvonalon a migránsok között már többségbe kerültek az Afganisztánból, Pakisztánból, esetenként Iránból érkezők, és sok illegális határátlépő jön Algériából is, miközben a szírek és az irakiak egyre kevesebben vannak.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések