A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EJEB ismét elmarasztalta Oroszországot a tömegesen kiutasított georgiai állampolgárok ügyében

Kártérítések megfizetésére kötelezte Oroszországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden tucatnyi, 2006-ban őrizetbe vett és kiutasított georgiai állampolgár számára.
A tbiliszi kormány szerint az orosz hatóságok 2006 szeptembere és 2007 februárja között körülbelül 4600 georgiai állampolgárt utasítottak ki Oroszországból, arra válaszul, hogy Georgiában letartóztattak négy feltételezett orosz kémet.

A strasbourgi bírói testület korábban kimondta, hogy Oroszország ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját is, például a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, illetve az embertelen, megalázó bánásmód és a kollektív kiutasítás tilalmáról szóló cikkeket, s így tízmillió euró kártérítés megfizetését rendelte el az áldozatként elismert legalább 1500 panaszos számára.

A jelenlegi ügyben az EJEB a korábbi verdikttel összhangban 2000 eurótól 15 ezer euróig terjedő kártérítést ítélt meg első fokon tizenöt felperes számára az elszenvedett jogsértés súlyosságával arányban.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. 

Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam számára. Moszkva azonban korábban bejelentette, nem fogja elismerni az európai emberi jogi bíróság ítéleteit, amíg az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében vissza nem kapja szavazati jogát, amelyet a Krím félsziget illegális elcsatolása miatt vontak meg 2014-ben. 

Az Oroszország és Georgia közötti feszültség 2008-ban - orosz győzelemmel végződő - ötnapos háborúba torkollott két szakadár georgiai tartomány hovatartozása körüli vitában.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések