A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vártnál erősebben nőtt a kiskereskedelmi forgalom januárban az euróövezetben

A vártnál erősebb ütemben nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma januárban.
Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 1,3 százalékkal, éves szinten pedig 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az év első hónapjában.

Elemzők éves bázison 1,9 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi, a felülvizsgálat után 0,8 százalékosról 0,3 százalékosra rontott növekedés után. Havi szinten elemzők 1,2 százalékos bővülést vártak az előző havi 1,4 százalékos csökkenés után.

Az Európai Unió egészében havi szinten 1,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban az előző hónapban mért 1,3 százalékos csökkenés, illetve 0,9 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben a kiskereskedelmi forgalom összességében a legnagyobb mértékben, 11 százalékkal Szlovéniában emelkedett, megelőzve Írországot (+8,1 százalék) és Romániát (+6,7) százalék). Ezzel szemben 1,3 százalékos csökkenést regisztráltak Finnországban, míg Dániában 0,3 százalékkal esett vissza a forgalom.

Az uniós tagállamok közül havi szinten a legnagyobb mértékben Németországban és Máltán (+3,3 százalék) nőtt a teljes forgalom, megelőzve Észtországot és Romániát (+1,9 százalék). A legnagyobb csökkenést Finnországból jelentették (-2,1 százalék), majd Szlovénia (-1,0 százalék), Dánia és Ausztria (-0,7 százalék) következik.

Magyarországon havi összevetésben 0,7 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 5,3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban az Eurostat adatai szerint.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések