A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Super Bowl LIII: út Atlantába

Vasárnap rendezik meg Atlantában az 53. Super Bowlt, ahol a New England Patriots és a Los Angeles Rams küzdenek meg a Lombardi-trófeáért. Most bemutatjuk a két döntős útját a fináléig.

Altatott a New England az alapszakaszban?

Az elmúlt években már megtanulhattuk, hogy a New Englandet soha, semmilyen körülmények között nem szabad leírni, még akkor sem, ha döcögősen indul az idényük. A Patrióták a Philadelphia Eagles ellen elveszített tavalyi nagydöntő után nem kezdték a legélesebben az új szezont, a harmadik játékhét után 1-2-es mérleggel álltak, s újra elkezdtek felerősödni azok a hangok, miszerint lassacskán lejár Tom Brady és a nagy Patriots-dinasztia ideje. Hát nem így lett.

Bill Belichick és Tom Brady kilencedik (!) Super Bowljára készül a Los Angeles Rams ellen, jónéhány olyan franchise van a ligában, amelynek fennállása során sem sikerült ennyi finálét játszania, pedig az alapszakaszban látott New Englandről mindent el lehetett mondani, csak azt nem, hogy toronymagas esélyese lenne a bajnoki címnek.
Az 1-2-es rajt után aztán megrázta magát a Patriots és zsinórban megnyert hat mérkőzést, majd jött a menetrendszerinti megmagyarázhatatlan vereség a 10. játékhéten a Tennessee Titans otthonában. A foxboroughi gárda tizenegy győzelemmel és öt vereséggel zárta az alapszakaszt, érdekesség, hogy csak olyan együttesektől kaptak ki, amelyek közül senki nem jutott be a playoffba. Az utolsó fordulóban aztán már megvillantott valamit abból a Patriots, mire is számíthatnak az ellenfelek a rájátszásban, a New York Jets 38-3-as kiütése adta meg a lökést igazán a januári meneteléshez.

A 11-5-ös alapszakasz mérleg éppen elég volt arra, hogy megcsípjék a második kiemelési pozíciót az Amerikai Főcsoportban, így a rájátszás első körében pihenhettek, ami hatalmas előnynek bizonyult a későbbiekben. A főcsoport-elődöntőben végtelenül magabiztosan ütötték ki az egyébként remek szezont futó Los Angeles Chargerst, majd következett a Kansas City Chiefs elleni AFC-finálé, amit hosszabbításban - a kansasi támadósornak esélyt sem adva - húztak be Tom Bradyék.

Kire érdemes figyelnie a Los Angeles Ramsnek?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk a Ramsnek leginkább akkor lehet esélye a győzelemre, ha el tudják venni Tom Brady elsődleges célpontjait, Bill Belichick és stábja viszont olyan kiváló sémát álmodott meg a Patriotsnak erre a szezonra is, amely lehetővé teszi, hogy a kevésbé kiemelkedő játékosok is lubickolhatnak a mérkőzéseken.

A rájátszásban a New England elővette az alapszakaszban kevésbé használtos futójátékát, James White, Rex Burkhead és az újonc Sony Michel pedig háromfejű szörnyetegként nyithatja meg az utat Tom Brady számára a sikeres passzjátékok előtt. Akkor pedig olyan elkapókat kell levédekeznie a Ramsnek, mint Rob Gronkowski, vagy Julian Edelman, akik kis túlzással ketten hozták le a Kansas City elleni győzelmet.
Persze, a Patriots esetében simán elképzelhető, hogy olyan emberek lépnek majd elő a Super Bowlban, akikről eddig alig esett szó a szezon során, s ez teszi igazán veszélyessé a Las Vegas-i fogadóirodák által kétpontos favoritnak tartott New Englandet.

Legyőzhető-e a rutin?

A Los Angeles Rams belenyúlt a tutiba Sean McVay vezetőedző kinevezésével, aki az első idényében azonnal rájátszásba vezette a gárdát, ott azonban az Atlanta Falcons ellen még kijött a csapat rutintalansága és nem sikerült továbbjutniuk a wild card körből.

A Ramst nem törte meg a tavalyi rájátszástól való korai búcsú, fantasztikus formában nyitották az idényt, az első öt fordulóban egyaránt 30 szerzett pont fölé jutottak és egészen a kilencedik játékhétig tartották veretlenségüket. A New Orleans elleni pofon a lehető legjobbkor jött, a szezon csúcspontja pedig kérdés nélkül a Kansas City Chiefs ellen aratott parádés 54-51-es győzelem volt, azonban az ezt követő pihenőhét valamelyest megtörte a kaliforniaiak lendületét.
Ezzel együtt viszonylag simán szerezték meg a Nemzeti Főcsoport második kiemelési pozícióját 13-3-as mérlegükkel, így a Ramsnek is jöhetett egy hét pihenő a rájátszás első körében, majd a Dallas Cowboys ellen aratott magabiztos győzelem. Az NFC-döntőben aztán egy végletekig kiélezett thrillerben ejtették ki saját pályáján a New Orleans Saints csapatát - ebben persze a játékvezetők is nagy szerepet játszottak...

Kire érdemes figyelnie a New England Patriotsnak?

Bár a szezon nagy részében az ellenállhatatlan támadósora miatt került rivaldafénybe a Los Angeles Rams, nem szabad elhallgatnunk a csapat kiemelkedő védőfalát, ahol Aaron Donald és Ndamokung Suh terrorizálja hétről-hétre az ellenfelek támadófalát, nem véletlenül választották meg Donaldot az év legjobb védőjátékosának. Ezzel együtt hatalmas szerep hárul majd a Rams hátsó védvonalára a Patriots passzjátékának limitálásában, Aqib Talib és Marcus Peters lehet a Los Angeles-i győzelem kulcsa.

Ami a támadókat illeti, a Ramsnél futballozik a liga egyik legjobb futójátékosa Todd Gurley, akinek a teljesítménye azonban jelentősen visszaesett az elmúlt hetekben, szerencséjére C.J. Anderson valamelyest tehermentesíti azóta, amióta leigazolta őt a Rams, de mindenféleképpen MVP-forma kell Gurleytől a Super Bowlon, ha kulcsszerepet szeretne játszani a csapat esetleges sikerében.

Aki viszont tényleg a mérleg nyelve lehet, az nem más mint Jared Goff irányító, aki egyaránt képes minősíthetetlenül pocsék estét produkálni, ugyanakkor elit szinten is osztogatni a labdákat. Amennyiben nem bal lábbal kel fel vasárnap reggel Atlantában, igazán kiélezett és izgalmas döntő elé nézünk.
Az 53. Super Bowl magyar idő szerint hétfőn éjjel 0.30-kor kezdődik Atlantában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések