A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Veronában is emlékeztek a tragédiára a szülők

Csendben emlékeztek a veronai buszbaleset áldozatainak családjai a két évvel ezelőtt történt tragédiára. Míg a szülők egy része itthon, páran az olasz városban gyújtottak gyertyákat.
A Szinyei Merse Gimnázium diákjait Franciaországból hazafelé szállító busz 2017. január 20-án balesetezett az A4-es autópályán. Letért az útról, és fékezés nélkül a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. Ötvennégyen utaztak rajta, többségük 14 és 18 év közötti diák. Heten azonnal meghaltak, tízen a kórházban veszítették életüket.

Egy éve a gyászoló rokonok emléktáblát avattak a Városligetben, azon a helyen, ahonnan a halálbusz elindult.

– Az évfordulóra négy család utazott Veronába, a tragédia helyszínére. Olasz részről az emlékműnél tiszteletét teszi a veronai rendőrfőkapitány és San Martino Buon Albergo polgármestere, magyar részről a milánói főkonzul és a tiszteletbeli velencei főkonzul – tudtuk meg Simonffy Norberttől, az egyik áldozat, a tehetséges focista, Botond édesapjától.

– Most szeretnénk magunkban lenni, de ez nem jelenti azt, hogy a velünk együttérzőket kizárnánk. Sőt, egy nagyszabású ingyenes emlékkoncertet szervezünk január 31-ére. Bornai Tibor előadóművész írt egy dalt a gyermekeink emlékére, ez ott fog először elhangozni élőben – tudtuk meg Krizsany László nemzetközi sakknagymestertől, aki a lányát, Flórát veszítette el a balesetben.

Az emlékezéssel párhuzamosan az elszámoltatás is folyamatban van: márciusban lesz a következő tárgyalás Olaszországban, melynek során az autópályát tervező mérnököket és a buszsofőrt hallgatják meg. Eddig egyik vádlott sem ment el a tárgyalásokra, pedig néhány diák családja szívesen a szemükbe nézett volna. A sofőrről az egyik meghalt kislány édesanyja például így nyilatkozott: „Nem áll szándékomban megbocsátani. Csak az az egyetlen tétel számomra vele kapcsolatban, hogy 10 vagy 15 évre megy börtönbe” – fogalmazott.

Szigorúbb előírások

A veronai tragédia után szigorították a törvényeket: a külföldi iskolai kirándulásokon a sofőröknek este 11 és hajnali 4 óra között pihenniük kell a buszon kívül. Az intézmények csak olyan cégtől bérelhetnek buszt, amelyik garantálja, hogy a sofőr nem szenved súlyos alvászavarban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések