Hirdessen itt

Szobanövény, ami csökkenti a rák kockázatát

Amerikai tudósok genetikailag módosítottak egy szobanövényt, ami így képes megtisztítani a lakások levegőjét egyes veszélyes, rákkeltő szennyezőanyagoktól, majd tápanyagként hasznosítani azokat.
A klórral történő víztisztítás nyomán kis mennyiségű kloroform marad hátra a kezelt vízben, valamint megjelenhet benne a járművek kipufogójából származó benzol is. E két vegyület idővel felszaporodhat a beltéri levegőben a zuhanyzás, ruhaszárítás, valamint a főzés során történő vízforralás következtében, ami azért probléma, mert rákkeltő anyagnak számítanak. Nagyon apró méretű részecskékről van szó, ezért a hagyományos légtisztító berendezések nem tudják kiszűrni ezeket.

Nem úgy viszont a Washingtoni Egyetem kutatócsapata által genetikailag módosított szobai futóka (Epipremnum aureum). A tudósok két évig tartó laboratóriumi munkával tették képessé a növényt arra, hogy kibocsásson egy citokróm P450 2E1 névre keresztelt fehérjét, amely természetes enzimként termelődik például az emberi májban is. Efehérjesegítségével a szobanövény nem csupán kiszűri a levegőből, de le is bontja mind a kloroformot, mind a benzolt. Előbbit aztán tápanyagként, utóbbit pedig a sejtfalak képzése során használja fel.

Napok alatt megtisztítja a levegőt

Dr. Long Zhang, a kutatásról megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta: azért éppen a szobai futókára esett a választásuk, mert egy erős, kevésbé igényes szobanövény, amely többféle környezetben is jól érzi magát, illetve gond nélkül tud növekedni. Fontos, hogy ez a faj nem virágzik mérsékelt éghajlaton, ennél fogva allergén polleneket sem bocsát ki.

A laboratóriumi tesztek során a kutatók éles helyzetben is összehasonlították az általuk módosított növény légtisztító képességét a kulcsfontosságú fehérje kibocsátására nem képes, eredeti növényéhez képest. Mindkét típust lezárt üvegcsékbe helyezték, valamint az otthonokban általában mérhetőhöz képest sokkal magasabb koncentrációban adtak szennyezőanyagokat a fiolák levegőjéhez.

A kísérlet tizenegy napja alatt az eredeti futóka mit sem változtatott a gázok szintjén. A módosított típus viszont már alig három nap elteltével 18 százalékra csökkentette a kloroform koncentrációját, hat nap múlva pedig már nyoma sem volt a vegyületnek, míg a benzol szintjét nyolc nap alatt 75 százalékkal csökkentette.

Nem elég önmagában a növény

A kutatók szerint a genetikailag módosított szobai futóka otthoni környezetben is hasonlóan viselkedne, sőt, talán még gyorsabban tisztítaná meg a levegőt. Ahhoz azonban, hogy igazán hatékony legyen, megfelelő légmozgásra is szükség van, máskülönben ugyanis sokáig tart, amíg a nemkívánatos molekulák a lakás minden részéről eljutnak a növény levélzetéig.

Habár az eddigi eredmények kétségkívül bámulatosak, a kutatócsapat nem állna meg itt. Jelenleg azon dolgoznak a szakemberek, hogy alkalmassá tegyék a kiválasztott szobanövényt egy másik gyakori és szintén karcinogén vegyület, a formaldehid kiszűrésére, amely egyebek mellett a dohányfüstben és egyes faipari termékekben is megtalálható  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések