A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Miért hajt meg a kávé?

Sok embernek egy csésze kávé felhajtása az első teendője minden nap. Amellett azonban, hogy az felébreszt minket, a gyomrunkban lévő savszintre is kihatással van, és olyan láncreakciót indít be, amelynek hatására kénytelenek vagyunk vécére rohanni - minderről az American Chemical Society vegyésztársaság készített videót.
A kutatók először úgy gondolták, hogy a koffein hajthat meg minket - mindez korábbi kutatások szerint minden harmadik embernél megfigyelhető jelenség. További kutatások azonban azt mutatták, hogy ugyanilyen hatása van a koffeinmentes kávénak is, míg például a diétás kólának nincsen ilyen hatása: ezek szerint a kávéban található más vegyület okozhatja mindezt.

Miért kell vécére mennünk kávézás után?

Az ACS videója szerint a kávé savassága válthat ki hashajtó hatást egyes embereknél, ugyanis a kávé hatására sokkal több gyomorsav termelődik: alapesetben ez segítene lebontani szervezetünknek a proteineket.

A több gyomorsav hatására viszont gyomrunk tartalma gyorsabban áramlik beleinkbe, emiatt pedig egyes emberek sokkal sürgetőbbnek érzik azt, hogy vécére rohanjanak frissen elfogyasztott bögrényi kávéjuk után. A kutatások szerint ugyanis a kávé a vastagbélre már négy perc után erős hatással van: hasonlóan egy nagyobb, laktató étkezéshez.

Míg azonban egy átlagos csészényi kávéban mintegy ezer különböző vegyület található és ezek közül több is hashajtó hatású, még nem tudni, pontosan melyik indít be minket. Azt azonban lehet tudni, hogy a folyamat miként zajlik. A kávéfogyasztás hatására szervezetünk elkezd több kolecisztokinin és gasztrin hormont termelni, amelyek hatására jobban tudunk emészteni.

A gasztrin hatására a vastagbél teljes erőbedobással kezd el dolgozni - ilyenkor indul meg a perisztalzis, az izmok összehúzódása és elernyedése, amely perisztaltikus hatáshoz vezet, ennek révén mozog át rajtunk az elfogyasztott táplálék. A kolecisztokinin hatására pedig megindul az emésztőnedvek, illetve az epe működése is. Mindezt az ACS videójában meg is nézhetjük  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések