A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megalakult az új összetételű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa

Megalakult az új összetételű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa (MMÖNKT) hétfőn Lendván, a szervezet székhelyén. A szlovéniai magyarság kisebbségi önkormányzati szervének elnöke Horváth Ferenc maradt, a szlovén parlament magyar kisebbségi képviselője.
Horváth Ferenc az MTI-nek telefonon elmondta: megválasztását követően megköszönte a támogatást mindkét kormánynak, a szlovénnak és a magyarnak is, valamint az együttműködést a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, mint a MMÖNKT legfőbb partnerének.

Hangsúlyozta: azért vállalta el újra az elnökséget, hogy befejezhessék a megkezdett munkaterveket, köztük az óvodafejlesztési vagy gazdaságfejlesztési programokat, és újabbakat kezdhessenek meg.

Fontosnak tartotta kiemelni a kétoldalú kapcsolatok jelentőségét a legmagasabb szinttől az önkormányzati szintig.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb eredményének azt tartotta, hogy a magyar közösségek megerősödtek. Mint mondta, erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni.

A következő négy évben azt szeretnék elérni, hogy minden magyar és kétnyelvű településen legalább egy magyar rendezvény és egy kisebb beruházás megvalósuljon, amely erősíti a közösséget, legyen az egy fa ültetése vagy egy játszótér építése - mondta, majd hozzátette: "minden muravidéki magyarnak éreznie kell, hogy a magyar közösség tagja, hogy mindenki számít, a legkisebb magyar közösség is". 

Az ülésen hitelesítették a tagok mandátumát is.

A november 18-ai szlovén önkormányzati választásokon a magyar kisebbség öt, nemzetiségileg vegyesen lakott járásban választhatta meg a nemzeti önkormányzatok tanácsának tagjait. Sal (Salovci) járásban egy magyar faluban, Domonkosfán (Domanjsevci), Alsómarác (Moravske Toplice) járásban, amelyhez 28 település tartozik, öt faluban, Csekefán (Cikecka Vas), Kisfaluban (Pordasinci), Pártosfalván (Prosenjakovci), Szentlászlón (Motvarjevci) és Szerdahelyen (Sredisce), valamint a többségében magyarok lakta járásokban, Hodoson, Dobronakon és Lendván. A Dobronaki járáshoz három település tartozik: Dobronak (Dobrovnik), Strehovci és Zsitkóc (Zitkovci), közülük csak Strehovci nem magyar település. A Hodosi járáshoz két település tartozik: Hodos (Hodos) és Kapornak (Krplivnik), mindkettő magyar település. A Lendvai járás 23 települést foglal magába, ezekben zömében - Benica és Hotiza kivételével - magyar ajkú lakosság él. Lendva városa a muravidéki magyarság központja is egyben. Ezek a tanácsok delegáltak képviselőket a MMÖNKT-be, akik maguk közül választanak elnököt, azaz a muravidéki magyarok legfőbb politikai képviselőjét.

A nemzetiségi tanácsok tagjaira csak a nemzetiségiek szavazhattak.

A 2002-es szlovéniai népszámláláson 6243-an vallották magukat magyar nemzetiségűnek. Azóta nem tartottak újabb népszámlálást a jugoszláv utódállamban.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések