A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiderült melyik a magyarok kedvenc levese

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál újévi leves körképe szerint a húsleves után a bableves a legnépszerűbb levesünk, de egyre ismertebbek más kultúrák specialitásai is.
A magyar köztudottan leveses nép, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. 

A portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a húsleves. A második helyezést a bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a hideg gyümölcsleves érdemelte ki. Negyedik a fokhagymakrémleves lett, majd a csontleves következik a kedvelt levesek sorában. Érdekes, hogy a gulyásleves a szerény hatodik helyen végzett a Falatozz.hu adatbázisa szerint, holott az első számú hungarikum levesünkről van szó.

A hazai ízek mellett egyre népszerűbbek hazánkban más kultúrák specialitásai is.

Mostanra már hazánkban is egyre többen kedvelik a vietnami pho levest, amely ázsiai fűszerekkel – főleg korianderrel –, hússal és rizstésztával tölti meg a bendőnket, derül ki a Falatozz.hu közleményéből. 

A mexikóiak a tortilla-levesre és a fűszeres tehéngyomor-levesre esküsznek. Thaiföld konyhája különleges ízvilággal hódít: az édes-kókusztejes csirkelevest, a Tom Kha-t és a csípős-savanyú Tom Yum-t mindenképp érdemes megkóstolni. 

Az osztrák nem egy levesnemzet, de a palacsintatésztás erőlevesüket, a Frittatensuppe-t nem szabad kihagyni. 

A japánok két slágere a miso és a ramen leves: előbbi egy szójababpürés alapléből és némi levesbetétből áll, utóbbi egy szójával ízesített, hússal és zöldségekkel gazdagon pakolt hosszútészta-leves. A japán újévi leves, az ozoni pedig arról ismeretes, hogy párolt rizsgombóc, azaz mochi van benne.

A kínai kínálat hiába változatos, a csípős-savanyú leves egyeduralmát nehéz megtörni, holott méltán lehetnek büszkék az üvegtésztás, gyömbéres csirkelevesükre vagy a shiitake- és fafülgombalevesükre is.

Vannak olyan népi levesek is, amelyek nem terjedtek el, ugyanakkor jól jellemzik az adott gasztronómiát. Ilyen a brazilok kelbimbós-kolbászos-kukoricalisztes levese, az izlandi langusztakrémleves, az albán paprikaleves és a dél-afrikai struccleves egyaránt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések