Hirdessen itt

Készüljön, jön a szupervérhold! – Ezt kell tudni az ijesztő jelenségről

Igazán különleges lesz az idei első telihold: egyszerre láthatunk szuper-, farkas- és vérholdat; mindezt egy holdfogyatkozással egybekötve. A különleges jelenség Magyarország nagy részén is látható lesz.
Érdemes kémlelni az eget ma éjjel, mivel vérholdból ez az utolsó, amit 2021-ig megcsodálhatunk. A különleges látványt a holdfogyatkozásnak köszönhetjük - de mivel ma éjjel szuperhold lesz, a Föld nem árnyékolja be teljesen a Holdat, hanem a Nap fénye a légkör molekuláiról a Holdra vetülve naplementéhez hasonló, vöröses színt kölcsönöznek annak. Innen a "vér" jelző.

- Tudni kell, hogy ez egy viszonylag ritka jelenség, ami több tényező együttállásából ered. A Hold a szokásosnál valamivel nagyobbnak tűnik majd, mert a pályájának Földhöz közeli szakaszánál lesz. Ezt hívják földközeli teleholdnak vagy szuperholdnak. A Hold tizennégy százalékkal nagyobbnak látszik a földtávolban bekövetkező teliholdénál és harmadával több fény jut el így hozzánk - magyarázta Vass József, a mosonmagyaróvári Futura Élményközpont Planetáriumának előadója a kisalfold.hu-nak.

Korán kell kelni, ha szeretnénk látni a jelenséget. A Hold 5 óra 41 perckor kezd vörösessé válni és 6 óra 12 perckor lesz teljes a látvány, ekkor vöröses-narancssárga színe lesz. És 6 óra 43 perctől pedig már halványulni fog.

A Dunántúl északi- és középső részein, az Északi középhegység nagy részén, valamint egyes észak-alföldi részeken (nagyjából az Eger-Gyöngyös-Szolnok háromszögben) lesz látványos a jelenség, a Pest megyében élők lehet, hogy lemaradnak. Ugyanez a szomorú sors vár a déli országrészeken élőkre, ott többnyire felhős égbolt várható. A holdfogyatkozást szabad szemmel is biztonságos kémlelni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések