A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Karácsony lehet a legesélyesebb Tarlós ellen

Kizárólag Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelenlegi zuglói polgármestere tudná megszorongatni Tarlós Istvánt az őszi főpolgármesteri választáson.
De ő csak akkor, ha más ellenzéki jelölt nem indul, és még így sem biztos, hogy legyőzné a jelenlegi kormánypárti városvezetőt. Ez olvasható ki a hvg.hu birtokába került közvélemény-kutatásból, amit a Závecz Research készített.

Az elemzés szerint Karácsony integratív személyiség, és ha az MSZP-s Horváth Csaba visszalépne, a szocialista politikus híveinek 78 százaléka Karácsonyra szavazna. Amennyiben Puzsér Róbert is lemondana főpolgármesteri ambícióiról, az ő támogatóinak 63 százalékát szerezhetné meg Karácsony Gergely.

Tarlósnak jelenleg 44 százalékos a támogatottsága, ami ugyan nem jelent többséget, viszont nem lehet tudni, mennyire lesz megosztott ősszel az ellenzék és a szavazótábora. Az első nyilvános vita az előválasztás jegyében a hét végén megtörtént.

László Róbert, a Political Capital elemzője szerint nagyon sok múlik a májusi európai parlamenti választás eredményén. – Ha látványosan jobban szerepelnek az ellenzéki erők, mint a tavalyi országgyűlési választáson, az lendületet adhat nekik. Ha viszont a kormánypárt a 2014-es EP-választáshoz hasonló, elsöprő arányú fölénnyel nyer, az kijózaníthatja az ellenzéki oldalt. Az is látszik a friss kutatásból, hogy Tarlós Budapesten most is népszerűbb a Fidesznél; amihez vélhetően köze van annak, hogy nyolc év alatt nem termelődött ki az egyértelmű kihívója – magyarázta az elemző.

A szakértő szerint a hátralévő nyolc hónapban még bármi lehetséges, például nem tudni azt sem, hogy erősödnek vagy elhalnak a kormányellenes tüntetések, ami szintén hatással lesz majd az önkormányzati választásokra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések