A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így rendezheti át Európát az uniós választás

A Politico elemzőportál legfrissebb becslései szerint politikai földrengés jöhet.
A bevándorlásellenes erők jelentős megerősödését hozhatja a májusi uniós választás, ugyanakkor továbbra is meghatározó erő marad a néppárti-baloldali nagykoalíció – így foglalható össze a Politico napokban közölt összeurópai mandátumbecslése.

A lap a 2014-es eredményhez képest eggyel több EP-széket, azaz 13 helyet jósol a Fidesznek, míg a Jobbiknak továbbra is hármat, az MSZP-nek a korábbi kettő helyett ugyancsak hármat, míg a DK-nak megmaradna a kettő. A migrációval kritikus tömörülések nemcsak itthon, de számos más európai országban is lényegesen jobb eredményre számíthatnak. A voksolás legnagyobb nyertese a Politico adatai alapján a radikálisan jobboldali olasz belügyminiszter pártja, a Liga lehet, amely még az Angela Merkel mögött álló CDU/CSU-nál is több képviselőt küldhet majd az EU törvényhozó testületébe: Matteo Salvini és társai a jelenleginél közel hatszor több mandátumot, összesen 29-et zsebelhetnek majd be, miközben az Európa legerősebb vezetőjének tartott német kancellár politikai közösségének 28 hellyel kell beérnie.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint a CDU és Merkel meggyengülése ellenére továbbra is a mindenkori német kancellár marad az EU legmeghatározóbb politikusa, közvetlenül utána pedig Macron következik. – A jellemzően euroszkeptikus, többé kevésbé szélsőjobboldali pártok megjelenésének és megerősödésének egyik oka a 2008-as gazdasági világválság utáni kiábrándulás, illetve a technikai fejlődés, amely az alternatív valóságok létrehozását tette lehetővé. Ezek a pártok ugyanakkor nehezen tudnának együttműködni, hiszen mindegyiknek az az egyik alapvetése, hogy a saját országuk az első – magyarázta a Blikknek a szakértő.

Az elmúlt években konszolidálódó egykori szélsőjobboldali párt, a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Gyűlés (RN) 2014-hez hasonlóan idén is maga mögé utasíthat minden hazai szereplőt, Emmanuel Macron francia elnök mozgalmánál akár három mandátummal is többet szerezhet.

A jelenleginél nagyobb hatalma lehet a magyar miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló Jaroslaw Kaczynskinek is, képviselete 19-ről 25 főre növekedhet.

Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, hogy két „Brüsszel-kritikus” pártcsalád fog működni a következő ciklusban, amelyeknek összesen 170-180 mandátuma lehet, miközben a Néppárt (EPP) hasonló számú EP-helyre számíthat. – Továbbra is domináns marad a kimondatlan néppárti-baloldali nagykoalíció, ám egy pártcsaládba tömörülhetnek Le Penék, Salviniék, az osztrák szabadságpárt, az AfD és a lengyel PiS. A fideszes képviselők valószínűleg maradnak az EPP-ben, ugyanakkor egyes kérdésekben, mint amilyen a bevándorlás, kiszavaznak a frakciójukból.

A bevádorlásellenesség kevés

Európa nem minden országában erősödnek meg a bevándorlásellenes erők a Politico becslése szerint. A szlovéniai jobboldali Janez Jansának a pártja várhatóan hasonló eredményt fog elérni, mint 2014-ben, ahogy az iszlámellenességéről ismert Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt sem tudja majd növelni a jelenlétét az Európai Parlamentben.

Kommentár - Gaál Zoltán szerkesztő

Európa újratöltve

A közelgő európai parlamenti választások ha nem is fogják átrajzolni az öreg kontinens térképét, a politikai erőviszonyokat viszont annál inkább. Az utóbbi másfél évben politikusok, elméletek csaptak össze, s váltak olykor a legnépszerűbb irányzatból a leginkább támadottakká. Vagy épp a bevándorlásellenes erők egyesültek egyre meghatározóbbá. Sztárpolitikusok buktak el vagy jutottak népszerűtlenségük csúcsára – nemegyszer a választópolgárokat hibáztatva mindezért, pedig talán helyesebb lenne saját politikai teljesítményüket is górcső alá venni. Az uniós választások jelentősége jóval nagyobb lett, mint volt korábban. A sokáig lesajnált voksoláson ugyanis nemcsak a brüsszeli mandátumokról, hanem hazája politikai útirányáról és jövőjéről is dönt a választópolgár.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések