A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentősen lassult a feldolgozóiparon kívüli szektor növekedése az Egyesült Államokban

Jelentősen lassult a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor növekedése decemberben az Egyesült Államokban újabb jeleként annak, hogy a piaci zavaroktól kezdve a kereskedelmi feszültségekig egy sor kedvezőtlen fejlemény immár befolyásolja a gazdaság teljesítményét.   
Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management/ISM) hétfőn közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 57,6 pontra csökkent a novemberi 60,7 pontról. Elemzők enyhe visszaesést, 59,0 pontot vártak decemberre. 

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 5,3 ponttal 59,9 pontra, az árindex 6,7 ponttal, 57,6 pontra, a foglalkoztatottsági mutató pedig 2,1 ponttal 56,3 pontra süllyedt, míg az új megrendelések mutatója 0,2 ponttal 62,7 pontra nőtt. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyobb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi.

A nem feldolgozóipari szektor teljesítményét tükröző, 2008-ban bevezetett beszerzésimenedzser-index szeptemberben 61,6 ponton még történelmi csúcson állt. 

A szektor a 113. egymást követő hónapban növekedett megszakítás nélkül decemberben, és beszerzésimenedzser-indexe 2010 januárja óta áll az 50 pontos küszöb fölött.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések