Hirdessen itt

Ezeket főzzük, ha megfáztunk

Melyek a legjobb víruspusztító ételek? Divatos cseppek és porok, szopogatós cukorkák mellett vagy helyett próbáljon ki néhány víruspusztító ételt és italt is!

A konyha egy valóságos házipatika

A meghűlés, köznapi nevén a nátha, a felső légutak vírusos megbetegedése, amely a gyorslefolyású kórképek közé tartozik. Amellett, hogy teli orral, viszkető és égő torokkal kész szenvedés egy napot is végigcsinálni, egy elhanyagolt megfázás könnyen felülfertőződhet, maga után vonva egyéb súlyos megbetegedéseket (pl. tüdőgyulladás,arcüreggyulladásstb.). Míg a baktérium okozta problémákra hatékony megoldást jelenthet az orvos által előírt antibiotikum kúra, addig a vírus okozta kellemetlenségeket (megfázás, influenza) sokszor éppen olyan eredményesen kezelhetjük jól bevált népi gyógymódokkal.

Megelőzésre immunerősítés

Mint minden betegség esetében, itt is fontos hangsúlyozni, hogy a legyengült szervezetet hamarabb megtámadják a vírusok, így a nyálkás idő beköszöntével a gyümölcs és zöldséges pultokat is gyakrabban ostromoljuk.

A citrusfélék, a savanyú káposzta, a csipkebogyó, a petrezselyemzöld mind természetes forrásai az immunerősítés első számú vitaminjának, a C-vitaminnak. Reggeli mellé egy pohár frissen facsart narancslé gyermekeinknek is nagy kedvence lesz. A megelőzésben az antioxidánsoknak is nagy szerepe van. Egy marék áfonya, pár szem dió, két kocka étcsokoládé, egy pohár vörösbor, mind nagymértékben tartalmazza a jótékony antioxidánst. És mindemellett ezeket nincs, aki ne szeretné!

Ha mégis megorroltak ránk...

...és beindulnak a zsebkendővel és mézes citromos teával tarkított megfázásos napok, vegyünk erőt magunkon és gyógyuljunk egy tál forró levessel. A jól bevált házi tyúkhúsleves mellett - gondolva a levertséget és elgyengülést okozó náthára - most egy egyszerűbb fokhagyma-krémlevest ajánlunk.

Immunerősítő fokhagymakrémleves - Ez még a megfázást is villámgyorsan elűzi

Tuningold fel a szervezetedet ezzel az isteni fokhagymakrémlevessel! Ha szereted a krémleveseket, a fokhagyma az egyik legjobb alap. Ráadásul igazi baktérium- és vírusgyilkos, így télen különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani. Tejszínnel különösen selymessé teheted, de tejföllel is érdemes kipróbálni. A fokhagymát pucold meg, és kevés olajon pirítsd meg egy-két perc alatt.

Folyadék minden mennyiségben

Megfázás esetén a fokozott folyadékpótlásra is oda kell figyelnünk. A meleg levesek és teák ilyenkor nagy segítséget nyújthatnak, hiszen amellett, hogy segítenek kiizzadni magunkból a vírust, fellazítják a száraz nyálkahártyán örömmel megülő rosszfiúkat is. Indítsuk a napot mezei kakukkfű teával, s naponta többször is fogyasszunk el egy csészényit belőle. Nagyon jó fertőtlenítő hatású, erősíti immunrendszerünket. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.

Tisztító fűszerek

A keleti orvoslás szerint a gyömbérrel, a fahéjjal és a korianderrel az izzadást fokozhatjuk. Egy-egy gyógyteánkat bátran fűszerezhetjük ezekkel. A csilivel, a csípős paprikával, a tormával, esetleg a wasabival pedig a légutakat tisztíthatjuk meg  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések