A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ennyi kávét lehet inni büntetlenül egy nap

Öt presszókávé még nem jelent egészségügyi kockázatot az átlagos népesség körében - vélik a koffein biztonságával kapcsolatos európai tanulmány szerzői.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság azután készítette tanulmányát, hogy egyes országokban felmerültek bizonyos aggodalmak a koffein szívre, központi idegrendszerre és a magzatra gyakorolt egészségügyi hatásairól.

A szerdán közzétett tanulmány szerint napi 400 milligramm koffein "a nem várandós felnőtteknél nem ad okot aggodalomra", de a terhes nőknek ajánlatos 200 mg-ra korlátozni a koffeinfogyasztást.

A most megállapított határértékbe bőven belefér az európai felnőtt népesség napi kávéfogyasztása: a 18-65 évesek körében 37 mg-tól 319 mg-ig terjed ugyanis a napi koffeinbevitel.

Egy szimpla presszókávé nagyjából 80 mg koffeint tartalmaz, annyit, mint egy átlag doboz energiaital, a fekete teában 50 mg, egy doboz kólában pedig 40 mg koffein van.

Az EFSA megállapításai egybevágnak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóságéval, amely szintén leszögezte, hogy napi 400 mg koffein bevitele általában még nem káros  - írja a Házipatika.com.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések