A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brutális összegek: ennyi ma az átlagkereset az NB I-ben

Egyre jobban megéri labdarúgónak állni Magyarországon, derül ki az európai szövetség (UEFA) éves pénzügyi beszámolójából.
Az UEFA elemzésében rendhagyó módon a 2008 és 2017 közötti tíz évről is találhatók adatok, ez alapján a vizsgált időszakban 68 millió euróval (21,7 milliárd forinttal) nőtt a magyar csapatok bevétele, átlagban egy klubé 6,1 millió euróval (1,9 milliárd forint).

Ezzel az OTP Bank Liga az egyik legdinamikusabban gazdagodó európai bajnokság, vagyis nem csoda, hogy alaposan elszálltak a fizetések, s manapság már átlag 5 millió forintot keres egy, a honi élvonalban focizó játékos. Ez több mint 20-szorosa a hazai, 240 ezer bruttós havi átlagjövedelemnek.

Az NB I-es klubok összbevétele 89 millió euró volt (28,3 milliárd forint) 2017-ben. A kimutatás szerint ennek 63%-át, vagyis 56 millió eurót (17,8 milliárd forint) költöttek fizetésekre, ez 26%-os emelkedés az előző évhez képest. Egy klub 2017-ben átlagban 4,7 millió eurót (1,5 milliárd forint) költött bérekre, amivel a 23. helyen állunk az 55 UEFA-tagország között, Horvátország mögött és Románia előtt. Ha előbbi összeget elosztjuk tizekettővel, megkapjuk a havi költést, s ha tovább osztjuk huszonnéggyel – ekkora fős kerettel számolunk –, akkor jön ki az 5 milliós átlagfizetés.

– Ha nő a bevétel, a klubok többet is költenek játékosokra. Jellemző módon nem a már a klubnál lévő játékosok kapnak jelentősen többet, hanem jobb labdarúgók érkezenek sokkal több pénzért – mondta Szabados Gábor sportközgazdász. – Nem tudom, az UEFA konkrétan egy klub fizetésköltségeinél csak az első keret játékosait, avagy még a B csapat szertárosát is beleszámolta-e. Mindenesetre tény, hogy milliós fizetések vannak az NB I-ben, s az is tény, hogy vannak, akik felfelé, vannak, akik lefelé húzzák az átlagot. Utóbbiak vannak többen, de az ő juttatásuk is alaposan megnőtt, még a cserejátékosoké is. Az NB I-ben nem piacalapú a támogatás, hanem a csapatok az állami szponzorációkból élnek.

Az NB I-ben a klubok bevételének 49 százalékát adják a szponzori és reklámszerződések, míg az UEFA-tól kapott összeg és a televíziós közvetítések díja összesen csak 5 százalékot tesz ki. A maradék 46 százalék negyede az átigazolásokból befolyó összeg.

A focibajnokságok összbevételének 2017-es toplistája.

Anglia 1698 milliárd forint
 Spanyolország 921,8
 Németország 890
 Olaszország 687,8
 Franciaország 521,2
...
 Magyarország 28,3

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések