Hirdessen itt

Brexit: a megállapodás elvetése leállíthatja a folyamatot

A brit külügyminiszter szerint ha a londoni alsóház elutasítja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről kidolgozott megállapodást, az egész Brexit-folyamat leállhat.
Az alsóház a jövő héten, várhatóan kedd este szavaz a Brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az EU-val elért 585 oldalas egyezség elfogadásához.

Jeremy Hunt a BBC brit közszolgálati rádió pénteki hírmagazinjának nyilatkozva elismerte, hogy a parlamenti aritmetika nehézségeket jelent a megállapodás elfogadtatásában. Kijelentette ugyanakkor: ha a képviselők elutasítják a Brexit-egyezményt, annak nem valamilyen másféle Brexit lenne a következménye, hanem "Brexit-bénultság", amely végső soron elvezethet oda, hogy "nem lesz semmiféle Brexit".

A külügyminiszter szerint ez "hihetetlen kárt" okozna a nép és a politika közötti bizalmi viszonyában, és Nagy-Britannia külföldi megítélésének sem tenne jót, ha nem tudná teljesíteni saját döntését a kilépésről.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból.

Az elmúlt időszakban Theresa May miniszterelnök is több nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy ha az alsóház nem fogadja el a Brexit-feltételekről szóló megállapodást, az annak a kockázatával járna, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül kerül ki az Európai Unióból, vagy egyáltalán nem lesz Brexit.

Liam Fox külkereskedelmi miniszter a minap egy lapinterjúban úgy fogalmazott: ha a parlament nem fogadja el a Brexit-megállapodást, akkor nem sokkal haladná meg az 50 százalékot annak az esélye, hogy az Egyesült Királyság a Brexit március végén esedékes időpontjában valóban kilép az Európai Unióból.

Fox is úgy vélekedett, hogy a jövő héten esedékes alsóházi szavazáson két választás lehetséges: a Brexit-megállapodás elfogadása, vagy az, hogy nem lesz Brexit.

A kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti menetrend alapján december 11-én kellett volna szavaznia, de Theresa May előző nap januárra halasztotta a voksolást, mivel az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló vészmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt reménytelen lett volna a Brexit-egyezmény elfogadtatása.

Az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülésére kidolgozott mechanizmus alapján az Egyesült Királyság és az EU vámuniós viszonyrendszerben maradna, ha nem sikerülne időben olyan szabadkereskedelmi megállapodást kidolgozni, amely a határellenőrzés felújítását feleslegessé tenné. A kormányzó Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora és a legnagyobb észak-írországi britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) - amelynek külső támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - ezt a megoldást mereven elutasítja.
(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések