A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Változhat a tévéfilm-támogatásokról szóló előterjesztés

Változtatást kezdeményezett a Televíziós Film Mecenatúrát létrehozó kezdeményezésen az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén. Az általuk támogatott módosítás a többi közt kimondja, hogy a mecenatúra forrásairól döntő Televíziós Filmkollégium elnöki vagy tagi tisztsége nem összeférhetetlen a médiatanácsi tagsággal.
Ugyancsak bekerülne a jogszabályba, hogy a filmek, sorozatok támogatására létrehozandó Televíziós Film Mecenatúra forrásaiba a médiatanács átcsoportosíthat összegeket a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól.

A bizottság által kezdeményezett változtatás értelmében a médiatanács a Televíziós Film Mecenatúra forrásainak felhasználásának csupán a jogszerűségét ellenőrzi, a felhasználásról a Televíziós Filmkollégium dönt.

A kollégium elnökének és a tagjainak tiszteletdíján felüli költségtérítését a Médiatanács elnöke határozza meg.

A Mecenatúra tevékenységének szervezeti és szakmai ellenőrzését egy háromtagú felügyelő bizottság végzi majd.

A program keretében támogatott alkotások mozikban nem vetíthetők. A változtatás kimondja azt is, hogy olyan alkotásokkal lehet pályázni, amelynek bemutatását Magyarországon letelepedett médiaszolgáltató vállalja.

A filmalkotások készítésével kapcsolatos törvénycsomagból kikerül azok kitételek sora, mely alkotások nem minősülnek kulturális értéknek. Az előterjesztés ide sorolta volna a többi között a realityket, valóságshow-kat, szappanoperákat, a jövőben a kivételek körét a kormány határozza meg rendeletben, vagyis azon filmalkotások körét, amelyek nem kaphatnak támogatást.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések