A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szabálytalanságokat talált a Millenárisnál az ÁSZ

A Millenáris Tudományos Kulturális NKft. gazdálkodása és vagyongazdálkodása 2012 és 2015 között nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, 2016-ban a vagyongazdálkodás már szabályszerű volt - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése.
Az ÁSZ MTI-hez eljutatott pénteki közleménye szerint a Millenáris NKft. 2016-ban már kialakította a szabályszerű gazdálkodás és vagyongazdálkodás feltételeit, utóbbi ugyanebben az évben már szabályos volt. Közzétételi kötelezettségének a társaság hiányosan tett eleget, nem biztosította a gazdálkodás nyilvánosságát és átláthatóságát.

A Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakítását célzó beruházás döntés-előkészítése megfelelő volt, ugyanakkor a társaság szervezeti és működési folyamatai, belső szabályozottsága kockázatot hordozott a beruházás elszámoltathatóságának biztosítása szempontjából.

A közlemény felidézi, hogy a Millenáris NKft. jogelődjét 2008-ban alapította 100 millió forint jegyzett tőkével a magyar állam. A tulajdonosi jogokat 2012. január 1-jétől 2014. december 14-ig az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., 2014. december 15. és 2015. november 2. között a Miniszterelnökség, 2015. november 3-tól 2016. december 31-ig a Forster Központ gyakorolta, majd 2017. január 1-jétől ismét a Miniszterelnökség volt a tulajdonosi jogok gyakorlója.

2012 és 2015 között a társaság gazdálkodásának szabályozottsága a számlarend, az értékelési szabályzat és az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzat hiánya, a számviteli politika hiányosságai és a hiányos leltározási szabályzat miatt nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A Millenáris NKft. működésének szabályozottsága 2016-ban javult, de számlarenddel és közbeszerzési szabályzattal az ellenőrzött időszakban nem rendelkezett.

2012 és 2015 között a vagyonváltozást eredményező döntéseket szabályszerűen hozta meg a Millenáris NKft., azonban a mérlegben kimutatott eszközöket és forrásokat szabályszerű leltárral nem támasztották alá. 2016-ban az éves beszámolót alátámasztották leltárral.

A Millenáris NKft. a számviteli jogszabályokban és a tulajdonosi joggyakorlók által előírt tervezési, beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette. Ugyanakkor az előírások ellenére a társaság nem alakított ki a beruházási célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszert. A Millenáris NKft. a jogszabályok ellenére nem működtetett belső ellenőrzést 2014 és 2016 között.

A Millenáris Nkft. ügyvezetőjének az ÁSZ 10 javaslatot fogalmazott meg - írják a közleményben.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések