A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?

Negyven éves kor körül indulnak be általában azok a folyamatok a szervezetben, amelyek sokáig lappanganak, majd évek, esetleg évtizedek múlva súlyos betegségeket okoznak. Ha résen vagyunk, jó eséllyel megelőzhetőek - írja a Házipatik.com.
Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli, gyerekei és idős szülei vannak, rengeteget dolgozik, önmagára, egészségére pedig kevés ideje jut. Sok stressz éri, sportolni már keveset sportol, ha ülő munkát végez, valószínűleg fel is szed pár kilót, talán kicsit emelkedett a vércukor-, a húgysav- vagy a koleszterinszintje. De erről nem tud, mert észlelhető tünetei még nincsenek. Pedig nagyon fontos lenne, hogy odafigyeljen magára - ne csak akkor, amikor már komoly baj van.

Milyen tünetek, betegségek jelentkezhetnek?

Mivel a látás majdnem mindenkinél romlani kezd ebben a korban, érdemes ellenőriztetni a szemet. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök, főként a likopinban gazdag piros fajták lassíthatják a látásromlást és az időskori makula-degeneráció kialakulását. A férfiak esetében negyven- és ötvenéves kor között jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye, ezért mindenképpen ellenőriztetni kell a vérnyomást, a vércukor- és koleszterinszintet. A pajzsmirigybetegségek nem csak a nőket érintik, negyvenen túl a férfiaknál is érdemes vizsgálni működését, mert sokféle problémát okozhatnak e szerv elváltozásai.

Fontos tisztában lenni a családi kórtörténettel!

Ha előfordult daganatos vagy szívbetegség, akkor a kialakulás kockázata az utódoknál is nagyobb. Ennek azért van jelentősége, mert ha a családban volt már például vastagbélrák, akkor az egyébként 50 éves kortól ajánlott vastagbéltükrözést (kolonoszkópia) célszerű már 40 éves kortól elvégeztetni.

Negyven év felett évente körülbelül egy százalékot veszítünk izomtömegünkből. A sport tehát fontosabb, mint valaha. A rugalmasság, a mozgáskoordináció és az egyensúly is csak így őrizhető meg. A testmozgás, az ideális testsúly megtartása és a vitaminban, valamint rostokban gazdag táplálkozás ellensúlyozni tudja a lassuló anyagcsere-folyamatokat, és védi az agy, a szív és az érrendszer egészségét. Ha eddig nem tette meg valaki, akkor negyven felett mindenképpen le kellene szoknia a dohányzásról, így jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata.

Szűrések: milyet és milyen gyakran?

Évente javasolt elvégeztetni: a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a bőrrák és a tüdőrák szűrését, ezen kívül a fogak állapotát is ellenőriztetni kell. Kétévente kerüljön sor: a veseműködés és a húgyúti fertőzések szűrésére, valamint szemészeti és hallásvizsgálatra. A prosztatarák a második leggyakrabban diagnosztizált ráktípus a férfiaknál.

A korai felismerés javítja a gyógyulás esélyét, ezért 40 év fölött érdemes rendszeresen szűrést végeztetni: ez vérvételt is jelent, amelyből a prosztata specifikus antigén (PSA) értéke meghatározható - ebből a prosztata méretére lehet következtetni (a magas PSA érték utalhat rákra).  Amennyiben vizeletcsepegést vagy vizeletinkontinenciát tapasztal, ami 40 év felett már a férfiak negyedénél előfordulhat, feltétlenül jelezze háziorvosának vagy forduljon szakemberhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések