Hirdessen itt

Külföld,Rendszeresen zaklatják az ukrán hatóságok a kárpátaljai magyar önkormányzati képviselőket határátlépéskor

Kijevben összeállított feketelista alapján határátlépéskor rendszeresen zaklatják a kárpátaljai magyar önkormányzati képviselőket, újságírókat és aktivistákat az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a határőrség munkatársai - írta csütörtökön a Kárpátalja.ma kárpátaljai magyar hírportál.
A híroldal szerkesztősége Kárpátalja megyei és járási magyar képviselőknél érdeklődött, hogy ki vannak-e téve különleges eljárásnak az ukrán hatóságok részéről határátlépéskor. A megkérdezettek mindegyike arról számolt be, hogy az államhatár átlépésekor az SZBU és a határőrség munkatársai egy bizonyos listára hivatkozva rendszeresen átvizsgálják zsebeiket, autóikat, csomagjaikat.

Péter Csaba, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselője a kiadványnak elmondta, több alkalommal vetették alá különleges vizsgálatnak határátkeléskor. Hozzátette, tudomása van arról, hogy a kijevi vezetés küldte meg az általa kockázatosnak tekintett személyek listáját a határőrizeti szerveknek. Jelezte, a határon útlevélkezelésnél a számítógép képernyőjén minden alkalommal felvillan egy bizonyos kód, amely arra utal, hogy az adott személy a feketelistán van, ezért alapos vizsgálatnak kell alávetni.

Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a hírportállal azt közölte: városi, járási és községi magyar önkormányzati képviselők számos alkalommal számoltak be arról, hogy az utóbbi időben az ukrán államhatár átlépésekor félreállították és sokáig, olykor 4-5 órán át vizsgálták őket.

A portál közlése szerint felkerül a feketelistára Orosz Ildikó megyei tanácsi képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is, akit több alkalommal vetettek alá kiterjedt vizsgálatnak határátlépéskor. Elmondása szerint az SZBU helyszínre érkező munkatársai arról faggatták, hogy hová utazik, milyen dokumentumokat visz magával, és hány útlevele van. Mint kifejtette, a vegzálással az ukrán hatóságok azt üzenik, mindenki gyanús, aki magyar. A hosszú vizsgálódással feltartóztatott sorban várakozóknak pedig azt sugallják, hogy a magyarok miatt kell tovább vesztegelniük - mutatott rá, megjegyezve, hogy "ez újabb provokáció a helyi magyar kisebbség ellen."

Balogh Lívia ungvári járási képviselő, a KMKSZ ungvári járási középszintű szervezetének elnöke az orgánumnak elmondta, hogy egy bizonyos listára hivatkozva rendszeresen különleges vizsgálatnak vetik alá határátlépéskor, de erről jegyzőkönyvet csak határozott követelésre vesz fel az SZBU.

A cikk szerint a megkeresett személyek mindegyike arról számolt be, hogy az SZBU a magyar útlevelüket kereste.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések