A csokival bevont, ragacsos firenzei tallér az olaszok egyik kedvenc karácsonyi csemegéje.
Ha maradt a mikuláscsomagból mogyoró, aszalt gyümölcs és csoki, akkor már csak néhány könnyen beszerezhető hozzávalóra lesz szükséged, hogy elkészítsd a csábító florentin, azaz firenzei tallérokat. Bármilyen magvat, aszalványt tehetsz hozzá. Celofánba csomagolva, színes szalaggal átkötve tökéletes gasztroajándék is lehet.
Hozzávalók:
20 dkg étcsoki
6 dkg vaj
6 dkg cukor
6 dkg aszalt, kandírozott gyümölcs
6 dkg mandula
6 dkg mogyoró
2 evőkanál méz
1.5 dl habtejszín
2 teáskanál liszt
1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Öntsd egy lábosba a tejszínt, add hozzá a vajat, a mézet és a cukrot. Kezdd melegíteni, majd kevergetve főzd addig, amíg aranyszínű nem lesz. Ez körülbelül három-öt perc. Tedd hozzá az aprított aszalványokat, a magvakat, végül pedig a fahéjjal vegyített lisztet. Húzd le a tűzről, és kevergesd még kicsit.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és egy evőkanállal halmozz rá kis kupacokat egymástól nagyobb távolságra. Kicsit lapogasd el, tedd a forró sütőbe, és 180 fokon süsd nyolc percig. Vedd ki a sütőből, majd hűtsd ki a tallérokat teljesen. Az étcsokit olvaszd fel, majd mártsd bele a sütik alját. A tallérokat hagyd a sütőpapíron megszáradni. Pár hétig eláll.
0 Megjegyzések