Ezért az édességért nemcsak a gluténérzékenyek fognak rajongani, az ízek harmóniájától mindenki elájul, aki belekóstol.
Sok háztartásban a mák valamiért háttérbe szorul, és csak nagyritkán, tészták feltétjeként vagy karácsonyi bejgliben fordul elő. Pedig süteményben is megállja a helyét, sőt, talán még finomabb is csokoládés mázzal borítva, mint bárhogy máshogy. Az igazán fenséges ízélményhez egy kanálka baracklekvárral tudsz hozzájárulni tálaláskor.
Hozzávalók:
A süteményhez
160 gramm darált mák
5 darab tojás
120 gramm cukor
120 gramm vaj
ízlés szerint citrom- vagy narancshéj reszelve
100 gramm mandula
liszt
csipet só
A csokimázhoz
15 dkg laktózmentes étcsokoládé
Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgáját keverd ki a vajjal, és a cukorral, amíg egyenletes nem lesz. Körülbelül két evőkanálnyi cukrot tegyél félre, amivel majd a fehérjét vered fel. Ezután egy másik tálban a mandulalisztet szitáld a mákhoz, és keverd hozzá a narancs- vagy citrom lereszelt héját. Verd kemény habbá a tojásfehérjét a maradék cukorral.
Óvatosan forgasd össze a részeket, a tojásfehérje hab egyik felét add a sárgájához, a másikat a lisztes mixhez, majd lágyan vegyítsd a kettőt. Előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül fél óra alatt süsd meg.
A csokimázat kétféle módon is elkészítheted: vagy hagyományosan, gőz felett megolvasztott csokoládéval öntöd nyakon a tortát, vagy a felkockázott csokidarabokat ráhelyezed a kész süteményre, és pár percre az egészet visszatolod a forróságba. A megolvadt csokit egy kanállal gond nélkül el tudod oszlatni az édesség tetején.
0 Megjegyzések