Anyagcserénk sebessége részben a genetikánktól is függ, de szerencsére vannak olyan ételek, amelyek fogyasztásával természetes módon felgyorsíthatjuk. Alábbiak mind ilyenek.
Tojásfehérje
A tojásfehérjében található aminosavak mozgásban tartják az anyagcserét, emellett a tojásban bőven van fehérje, amely laktat és D-vitaminban is gazdag.
Sovány húsok
Sovány húsfélékben sok a vas, amelyből ha nincs elég a szervezetünkben, akkor azanyagcserelassulásához vezethet. Éppen ezért ügyeljünk rá, hogy mindennap együnk valami magas vastartalmú ételt - például spenótot, csirkét vagy sovány marhahúst.
Víz
Már kis mértékű dehidratáltság esetén is lelassul az anyagcsere, így nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Ha hidegen isszuk a vizet, akkor szervezetünk extrakalóriát éget el azzal, hogy felmelegíti. Inni emellett azért is fontos, mert összekeverhetjük a szomjúságot az éhséggel - ha éhesnek érezzük magunkat, először mindig igyunk egy pohár vizet, így megakadályozhatjuk a túlevést is.
Chili
A csípős ételekben, például a chilipaprikában sok a kapszaicin, amely nagyszerű anyagcsere-gyorsító, ráadásul még C-vitamin is bőven van benne. Naponta egyszer tehát érdemes egy adag csípős fűszert keverni valamelyik főétkezésnél fogyasztott ételünkhöz.
Kávé, zöld tea
Egy tanulmány szerint a rendszeresen kávézó emberek anyagcseréje 16 százalékkal gyorsabb, mint azoké, akik nem kávéznak - de ez nem igaz azokra, akik koffeinmentes kávét fogyasztanak. A zöld tea is remek zsírégető a benne lévő EGCG nevű összetevőnek köszönhetően.
Tej
A tejben lévő kalcium a hatékony zsír-anyagcserében támogatja a szervezetet.
Lencse
A lencsében is sok a vas, amely megakadályozza, hogy vashiány miatt lassuljon az anyagcsere - ez különösen a nők esetében fordul elő gyakran. Egy csésze lencse tartalmazza napi vasszükségletünk 35 százalékát.
Forrás: health.com
0 Megjegyzések