Ennyit tanulnak meg a kétéves gyerekek

Az élet egy kisgyerekkel szinte mindennap új kalandokat tartogat. A kicsik életének második évében számos fontos esemény történik - írja a Házipatika.com.

Az első lépések

A második évben történik az egyik legizgalmasabb dolog: a baba megteszi első lépéseit. Hogy pontosan mikor, változó: van, aki már 9, és van, aki csak 17 hónaposan, de e között a kettő között minden "normálisnak" számít; az átlagos a 14 hónapos kor. A járás után körülbelül fél évvel pedig a pici szaladni is megtanul, és innentől a szülőknek még jobban oda kell figyelniük rájuk.

Elkezdődik a felfelé mászás

Szintén a második évben várható, hogy a felfelé mászás elkezdődik: a baba kimászik a kiságyból, fel az ágyra, a kanapéra, és sajnos néha a bútorokra is. A mászókorszakra a legtöbben bababiztossá teszik a lakásukat, de ez az intézkedés ebben az életkorban, ha lehet, még fontosabbá válik.

Elrúgja a labdát

Ha gyerekünk megtanul elrúgni egy labdát, az nagyon komoly lépés a mozgásfejlődésében, hiszen koordinációra van szükség a rúgáshoz, és arra a képességre, hogy össze tudja kötni, hogy ha elrúgja a labdát, akkor az pattogni vagy gurulni fog. Ha pedig a gyerek felfedezi, hogy a labda pattog, akkor esélyes, hogy más dolgokat, például ételt vagy a játékait is rugdosni, illetve dobálni kezdi, hogy lássa, azok is így tesznek-e.

Fejlődik a képzelőerő

Szintén a kicsi második életévében kezdődik a rajzolós szakasz, mivel a gyerekek ilyenkor egyre inkább képesek a kezeikben és az ujjaikban lévő kisebb izmokat is irányítani. Ennek köszönhetően nemcsak az első firkáikat kezdik el megrajzolni, hanem szépen lassan elkezdhetnek önállóan kanalat használni az evéshez. Ebben a korban a képzelőerő is fejlődni kezd, és 18 és 24 hónapos kor között ez már a játékaikon is meglátszik: elkezdenek úgy tenni, mintha valóban beszélnének valakivel a játéktelefonjukon, vagy képzeletbeli étellel etetik a babáikat, plüssállataikat.

Az első szavak

Nagyon fontos, hogy 15-18 hónaposan a legtöbb gyerek végre a gügyögés után kimondja az első szavakat, majd 18-24 hónapos korban már az első összefüggő, értelmes kifejezéseket is. 2 éves korban pedig már egy-két egyszerűbb, rövid mondatra is számíthatunk. Szintén ebben a korban kezdenek el érdeklődni a hasonló korú gyerekek társasága iránt. Bár még nem mindegyikük kész rá, hogy például megossza a játékait, ez is igen fontos lépés a szociális fejlődésben.

0 Megjegyzések

Hirdetés